Nieuwe onderzoeksprijs Cordaid en ICNL

18 oktober 2007
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (18 oktober) - Cordaid heeft deze week samen met het International Center for Not-for Profit Law (ICNL) een nieuwe prijs uitgeschreven. Doel van de wedstrijd: onderzoek te stimuleren naar burgerlijke vrijheden voor maatschappelijke organisaties.


In ontwikkelingslanden hebben maatschappelijke organisatie de laatste jaren steeds vaker te kampen met inperking van hun burgerlijke vrijheden. Het kan daarbij gaan om inperkingen van het gevolg zijn van maatregelen genomen in de strijd tegen het terrorisme. Maar ook om directe uitvloeiselen van repressief bestuur, zoals in Birma het geval is.

 


Maatschappelijke organisaties kunnen zich als gevolg hiervan moeilijk staande houden. De onderzoeksprijs ‘Civil Liberties' wordt ingezet om de problematiek beter in kaart te brengen. Het is de bedoeling dat meer onderzoek wordt verricht naar ingeperkte juridische en politieke bewegingsruimte. Voor de winnaar ligt een hoofdprijs van 15.000 dollar klaar. Er worden ook twee aanmoedigingsprijzen van 5.000 dollar elk uitgereikt.

 


De winnaars worden eind maart 2008 bekendgemaakt.