Nieuwe kunstloterij wil

22 september 2011
Nieuws | | Loterijen

AMSTERDAM (22 september) - Nederland is een loterij rijker. Deelnemers aan De Nationale Kunst Loterij maken kans op geldprijzen, maar ook op ‘kostbare kunst'. Met de opbrengst van de loterij worden kunstenaars, kunstinstellingen en kunstmanifestaties ondersteund.


Vijf jaar lobbyen

Initiatiefnemers Jochem Schuijt (uitgever van kunsttijdschrift Palet) en Felix Timmermans hebben vijf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de loterij en flink gelobbyd bij de politiek. De loterij kreeg in juli een vergunning van het ministerie van Justitie. "Het daadwerkelijk in gang zetten van ons initiatief heeft veel tijd, energie en denkwerk gekost", zegt voorzitter Jochem Schuijt. "Nu we officieel zijn gestart, komt het er écht op aan. We gaan het format ‘Door en voor kunstenaars' verder vorm geven. De sector barst van de creativiteit en die willen we benutten."


Nieuw platform

Schuijt en Timmermans melden dat het plan is voortgekomen uit hun onvrede met het verdwijnen van veel kunstuitleencentra. Door de financiële crisis, en daarmee een terugloop in aankopen voor bedrijfscollecties, is de stroom van nieuw werk bij artotheken in langzaam vaarwater terecht gekomen. De loterij wil een nieuw platform bieden om kunst af te zetten.


Geen BankGiro Loterij

Hoewel De Nationale Kunst Loterij door de giften aan culturele instellingen grotendeels dezelfde insteek heeft als de BankGiro Loterij, zien de initiatiefnemers zich graag als aanvulling. Ook de BankGiro Loterij zelf, die eerder nog met argusogen naar het plan keek, kan zich inmiddels goed vinden in het initiatief.


Onder toezicht

De loterij staat onder toezicht van het ministerie van Justitie en heeft het betalingsverkeer in handen gegeven van de Rabobank. De trekking en afdracht naar de goede doelen vindt plaats onder toezicht van Vos Geerse Reijntjes Notarissen te Alkmaar. De loten kosten € 10,- per stuk en zijn verkrijgbaar via internet. Aansluitend vindt de verkoop ook plaats via deelnemende kunstinstellingen.


Vijftig miljoen per jaar

De eerste trekking wordt gehouden op 30 december Na deze trekking volgen er minimaal twee in 2012. De Nationale Kunst Loterij hoopt eind 2014 zo'n vijftig miljoen euro per jaar te kunnen ophalen.