Nieuwe koepelorganisatie Amerikaanse moslim non-profits

7 april 2005

De jaren na de aanslagen van 11 september 2001 hebben non-profits met een uitgesproken Moslim-signatuur het moeilijk gehad in de Verenigde Staten. In een poging het publieke wantrouwen weg te nemen kondigden 20 organisaties een week terug een nieuwe koepel voor Moslim non-profits aan, die criteria gaat aanleggen voor goed financieel beheer en bestuur.

 

Een van de speerpunten van de regering Bush is het ontmantelen van organisaties die, vaak indirect, terroristische activiteiten financieren. Daarbij leiden de goeden soms onder de kwaden. Tel daarbij op het feit dat donoren Moslim-organisaties sinds 11 september wantrouwen, en een vijandelijk klimaat voor Moslim non-profits is een feit.

 

Tijdens een conferentie in Chicago een week terug, presenteerden 20 internationale hulporganisaties, Moslim-lobby clubs en welzijnsorganisaties hun oplossing voor het toegenomen wantrouwen: een nieuwe koepelorganisatie voor Moslim non-profits. De paraplu-organisatie gaat de National Council of American Muslim Nonprofits heten.

 

De missie van deze club is tweeledig: dienen als gesprekspartner voor de Amerikaanse overheden en het opstellen van criteria voor goed (financieel) bestuur. Wat die laatste doelstelling betreft is de NCAMN goed te vergelijken met haar Christelijke tegenhanger, de Evangelical Council for Financial Accountability, die aan haar leden een aantal eisen stelt op het gebied van financi