Nieuwe koepel particuliere hulporganisaties in oprichting

22 januari 2009


AMSTELVEEN (22 januari) - De kleine particuliere hulporganisaties krijgen hun eigen koepel: Particulier Initiatief (Partin). FM vroeg mede-initiatiefneemster Annie Manders naar nut en noodzaak van de nieuwe koepel. En zal Partin gaan concurreren met Partos? "We zijn er niet om te concurreren, we willen juist samenwerken met alle organisaties die voor ons relevant zijn."


Is het nodig: nóg een koepel in de hulpsector?


Manders: "Wij zijn ervan overtuigd dat de noodzaak er is om als kleinschalige particuliere initiatieven onze krachten te bundelen. Twee redenen. De eerste is dat we gezamenlijk onze stem beter kunnen laten horen. In de politiek en media wordt er te veel óver ons gesproken en te weinig mét ons. Er wordt gegeneraliseerd, vaak op een negatieve manier. Daartegen was tot voor kort maar weinig verweer mogelijk. De grote organisaties hebben hun ingangen bij de politiek en media. Wij niet. Als Partin kunnen we de belangen behartigen van de aangesloten deelnemers. Daarnaast willen we door kennisdeling een kwaliteitsverbetering bij kleinere initiatieven bewerkstelligen. Het PI heeft het imago dat ze vooral hobbyisten zijn. Dat is niet meer van deze tijd. Er zijn vele hoogwaardige kleine initiatieven actief. Die kennis verdient verspreiding in bredere kring."


Maar Partos dan? Schiet deze bestaande koepel tekort?


Manders: "Bij Partos zijn bijna alleen grote organisaties aangesloten. Partin is specifiek gericht op het kleinschalige particuliere initiatief, waar vaak vooral met vrijwilligers gewerkt wordt. We denken dat een koepel die voorkomt uit het kleine particuliere initiatief meer oog zal hebben voor de belangen van de kleine hulporganisaties. Bovendien wil PartIn ook meer aandacht besteden aan de problemen van de mensen in ontwikkelingslanden."


Wie staan er aan de wieg van Partin?


Manders: "De initiatiefnemers hebben onder een aantal kleine particuliere organisaties een enquête gehouden om de behoefte in de sector te peilen. Die behoefte bleek duidelijk aanwezig. We kregen veel positieve reacties. Er was maar een responderende organisatie waar de behoefte niet aanwezig was. Inmiddels is een denktank geformeerd van 12 personen die de uitwerking op zich gaat nemen."


Gaat u nu de concurrentie met Partos aan?


Manders: "Nee, zeker niet. We hameren nadrukkelijk op samenwerking, want op dat punt kan nog veel verbeterd worden. Samenwerking van initiatieven onderling, en ja, ook met Partos. Zij vinden ons initiatief zinvol en zien ons niet als concurrent. Het is veel productiever om waar mogelijk samen te werken


Waar hoopt u over een jaar ongeveer te staan?


Manders: "We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn. Iedere deelnemer moet gehoord kunnen worden. Gelukkig zijn daarvoor tegenwoordig veel interactieve mogelijkheden. Over een jaar hopen we een paar honderd organisaties te vertegenwoordigen."


Zie ook: www.partin.nl