Nieuwe kansspelwet: kansspelautoriteit in de maak

16 augustus 2007

AMSTELVEEN (16 augustus) - Minister Hirsch Ballin gaat het toezicht op kansspelen in Nederland verscherpen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat het ministerie van Justitie naar alle belanghebbende partijen heeft gestuurd. Belangrijkste noviteit voor goede doelen: er wordt geformaliseerd dat goede doelen loterijen alleen nog maar mogen afdragen aan fondsen met een CBF-Keur.


De nieuwe kansspelwet hing al een jaar boven de markt. Nu is dan eindelijk bekend hoe de nieuwe regelgeving eruit zal gaan zien. Duidelijk is dat de minister de teugels wil aanhalen. Het toezicht wordt verscherpt. Zo wordt de mogelijkheid geschapen om een kansspelautoriteit op te zetten en komen er ruimere mogelijkheden om overtreders te beboeten.



De nieuwe kansspelautoriteit moet vergunningen gaan verlenen en optreden wanneer zich eventuele misstanden voordoen. Promotionele kansspelen, die gebruikt worden om een product of dienst in de markt te zetten, zullen aan banden worden gelegd.



Wat het ministerie van Justitie betreft moeten opbrengsten uit kansspelen terugvloeien naar de staatskas of worden besteed aan een goed doel. Er mogen volgens de ontwerpwetgeving alleen gelden worden afgedragen aan CBF-gekeurde fondsen. Ook eist het ministerie dat kansspelorganisaties een vijfjarenplan opstellen, waarin de verdeling van de opbrengsten wordt geregeld.



In FM#29 komt FM met een uitgebreid achtergrondartikel over de nieuwe kansspelwetgeving, met daarin reacties van loterijen en goede doelen. Ook de vraag hoe de nieuwe wetgeving zich verhoudt tot de harde toon die EU-commissaris McCreevey aanslaat over het Nederlandse kansspelbeleid zal worden gesteld.



Lees hier het persbericht van het Ministerie van Justitie