Nieuwe generatie vermogende entrepreneurs wil meer geven

25 mei 2011
Nieuws | | Filantropen


AMSTELVEEN (26 mei) - Uit onderzoek van Bank of America bleek onlangs dat de nieuwe generatie vermogende entrepreneurs drie keer meer geeft aan liefdadigheid dan zij die hun vermogen hebben geërfd. Een gat in de markt dus. Tijdens het congres Private Banker in Luxemburg deed Tonika Hirdman van Fondation de Luxembourg daar nog een schepje bovenop: "Er komt meer. Er liggen miljarden te wachten".

 


Er liggen miljarden te wachten

Afgelopen donderdag kwamen private bankers in Luxemburg bijeen tijdens Private Banker congres. Eén van de sprekers was Tonika Hirdman, directrice générale bij Fondation de Luxemburg. Zij vertelde dat financieel adviseurs steeds vaker vragen zullen krijgen van klanten om te helpen bij filantropie. Op dit moment wordt jaarlijks wereldwijd 500 miljard euro aan liefdadigheid besteed, waarvan circa 125 miljard in Europa. Volgens Hirdman wordt dat meer. "Er liggen miljarden te wachten. Kijk maar naar de oproep van miljardairs als Bill Gates en Warren Buffett aan hun collega-rijkaards om minimaal de helft van hun vermogen aan goede doelen te schenken", aldus Hirdman.

 


Niche voor private bankers

"Dat is een mooie niche voor private bankers", vervolgde Hirdman, die zelf werkzaam is bij een parapluorganisatie die filantropische stichtingen van particulieren beheert. "Uit onderzoek onder private bankers blijkt dat de meerheid aangeeft dat een gesprek over filantropie de relatie met de klant meerwaarde geeft. Je praat dan over wat anders dan financiële zaken: over wat klanten bezighoudt, waardoor ze worden geraakt. En het is natuurlijk een extra omzetbron voor de bank."