Nieuwe gedragscode culturele instellingen

31 januari 2007

De cultuursector heeft er een nieuwe gedragscode bij. Afgelopen dinsdag werd de in opdracht van het ministerie van OCW vervaardigde ‘code cultural governance' gepresenteerd. De cultuurinstellingen reageerden overwegend instemmend.


De code is opgesteld door het adviesbureau Kunst en Zaken, en is volgens projectmanager Mike Anderson (natuurlijk) hard nodig. Anderson ziet bijvoorbeeld een potentiële valkuil in de taakverdeling tussen bestuur een directeur, zegt hij in de NRC. "Wie doet wat? Het is bijvoorbeeld soms niet duidelijk tot welke bedragen een directeur zelfstandig mag beslissen."

 


In de code wordt voorgeschreven dat over dergelijke zaken duidelijke afspraken worden gemaakt. Ook over de relatie met sponsors is door de Kunst en Zaken nagedacht. Want ook hier liggen afbreukrisico's, zoals uit de samenwerking van ABN Amro met het Stedelijk Museum wel is gebleken.

 


Door culturele instellingen is overwegend positief gereageerd. Uit de eerste reacties van directeuren van culturele instellingen blijkt dat de code als voor de hand liggend wordt ervaren, maar doordat een en ander nu zwart op wit staat toch als een aanscherping en nuttige leidraad wordt gezien.

 


De code zal niet dwingend worden opgelegd. Maar wie niet meedoet heeft wel wat uit te leggen, vindt Anderson.