Nieuwe donor app gepresenteerd aan Tweede Kamer

24 november 2011
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTERDAM (24 november) - Afgelopen dinsdag presenteerde de denktank Stichting Donor JA! de nieuwe donor app. Met de applicatie is het mogelijk donor te worden via de mobiele telefoon.


De applicatie werd gepresenteerd aan de Kamercommissie Volksgezondheid in de hal van de Tweede Kamer. De commissie nam de eerste download voor haar rekening. De introductie werd muzikaal ondersteund door een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied, dat door Thijs van Leer samen met dochter Berenice en nicht Raphaela ten gehore werd gebracht: een gezongen petitie. 


Uitlezen na ongeluk

De doelstelling van de stichting is duidelijk: binnen twee jaar honderdvijftig mensenlevens per jaar te redden. De app is een elektronische versie van het donor codicil en maakt het mogelijk donor te worden met behulp van de mobiele telefoon. Het laat vrienden weten dat je donor bent en vraagt hen hetzelfde te doen. Ook is opgenomen wie gebeld moet worden als de eigenaar iets ernstigs overkomt. Via een gesloten en beveiligde website kunnen artsen en hun assistenten in de intensive care afdelingen van alle ziekenhuizen binnenkort eenvoudig uitlezen wie er na een ongeluk gebeld moet worden, compleet met 06-nummer. Er is dan op de afdeling ook bekend of deze persoon in principe positief tegenover orgaandonatie staat.


Financiën

De stichting heeft tot nu toe geopereerd zonder financiële hulp, door ondernemers te motiveren hun tijd om niet ter beschikking te stellen. Van het Haagse Fonds 1818 ontving de stichting een kleine subsidie voor de technische ontwikkelingskosten van de app.