Toon alles (1)
André Vanhaelen

Nieuwe directie voor Stichting HIER klimaatbureau

2 oktober 2018, 07:00
Nieuw directieduo: Gijs Termeer en Eva van der Weiden.
Nieuw directieduo: Gijs Termeer en Eva van der Weiden.
Directeur Sible Schöne van het HIER klimaatbureau gaat op 1 november met pensioen. Zijn plaats wordt ingenomen door een directieduo, bestaande uit Eva van der Weiden en Gijs Termeer. De 2 nieuwe directieleden zijn al jarenlang als manager actief bij HIER.

Schöne was niet alleen directeur maar ook oprichter van het HIER Klimaatbureau. Hij leidde de organisatie voor een periode van 12 jaar. Onder zijn supervisie wist het klimaatbureau burgers en bedrijven meer te betrekken bij het klimaatprobleem. Dat gebeurde onder meer via initiatieven als het kennisplatform HIER opgewekt, de CO₂-Prestatieladder en de bespaarcampagne Klimaatstraatfeest. 2006 vormde een hoogtepunt met een bezoek van Al Gore bij de Nederlandse première van ‘An inconveniënt truth’.

Eva van der Weiden

Niet toevallig hadden de nieuwe directieleden een grote rol bij enkele van de genoemde initiatieven. Zo was Eva van der Weiden (1971) verantwoordelijk voor het event rondom Al Gore’s bezoek aan Nederland. Van der Weiden is van oorsprong bioloog en vanaf de oprichting bij HIER klimaatbureau betrokken. Sinds 2008 maakt ze deel uit van het managementteam. In haar nieuwe functie is zij met name verantwoordelijk voor communicatie, personeel en organisatie en financiën. 

Gijs Termeer

Gijs Termeer (1977) is sinds 2007 werkzaam bij HIER en vanaf 2010 teammanager van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). In die functie heeft hij de CO₂-Prestatieladder ontwikkeld, het meest gebruikte duurzaamheidsinstrument van Nederland. Termeer wordt onder meer verantwoordelijk voor strategie en beleid. Bovendien wordt hij de nieuwe directeur van SKAO. Van huis uit is Termeer chemicus, afgestudeerd op Energie en Materialen aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. In september 2018 schreven Sible Schöne en Gijs Termeer nog samen een opiniestuk op energiepodium.nl om ambtenaren te wijzen op de essentie van experimenteren en overleggen tijdens de energietransitie.

Adviesrol Schöne

Schöne krijgt een adviesrol bij het klimaatbureau. Hij benadrukt dat er nog veel werk te verzetten is: ‘Ik ben ontzettend blij dat ik ruim tien jaar geleden ben begonnen met het betrekken van burgers en bedrijven bij de oplossing van het klimaatprobleem. Inmiddels zijn draagvlak en participatie gelukkig belangrijke issues in het Klimaatakkoord. Ondertussen koersen we echter wel af op drie graden opwarming. Alleen een combinatie van ambitieus beleid, vergroting van de maatschappelijke betrokkenheid, technologische vernieuwing en - heel belangrijk - nieuwe wetenschappelijke inzichten en extreem weer kunnen het tij keren.’

Over het HIER klimaatbureau

Stichting HIER klimaatbureau spitst zich toe op het onderwerp klimaatverandering en het betrekken van burgers en bedrijven bij de aanpak van het klimaatprobleem. HIER is de drijvende kracht achter onder andere HIER verwarmtHIER opgewekten de CO₂-Prestatieladder.
gerelateerde items