Drie nieuwe Ashoka Fellows in Nederland

19 juli 2016, 10:00
De drie nieuwe Ashoka Fellows
De drie nieuwe Ashoka Fellows
Drie sociale innovators zijn ingewijd in de Global Ashoka Fellowship, waarin 3.200 leiders in maatschappelijk ondernemen zijn opgenomen. Joost van Engen van Healthy Entrepeneurs, Emer Beamer van Designathon Works en Bas van Abel van Fairphone zijn de nieuwste Fellows in ons land. Changemakers noemen ze dat bij Ashoka.
 
De drie nieuwe Fellows sluiten zich aan bij een inspirerend gezelschap van innovators, zoals Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Met de benoeming worden de drie erkend als innovatieve probleemoplossers. Joost van Enghen vond een duurzame supply chain uit, eentje die onafhankelijk is van nationale zorgsystemen. Zo creëert hij toegang tot essentiële medicijnen en supplementen voor families met lage inkomens in moeilijk bereikbare plaatsen.
Emer Beamer bedacht een studiemethode waarmee kinderen via ontwerp en creatie worden voorbereid op de toekomst en waarmee interesse wordt gewekt in maatschappelijke problemen. Met de opgedane kennis worden ze uitgedaagd oplossingen te bedenken voor deze problemen.
Bas van Abel bedacht en produceerde een smartphone om de waardeketen voor elektronica stap voor stap te verbeteren. In de distributieketen worden materialen gebruikt die ten goede komen aan lokale economieën en er wordt gebruikgemaakt van fabrieksarbeiders die voor een eerlijk loon in veilige omstandigheden kunnen werken. Er wordt gekeken naar de gehele levensduur van mobiele telefoons, inclusief gebruik, hergebruik en veilige recycling.
 
De drie hebben een grondige selectieprocedure ondergaan, waarbij ze werden beoordeeld op vijf onderwerpen: hoe nieuw het idee is, creativiteit, ondernemerskwaliteit, social impact en ethiek. De fellows krijgen de rest van hun leven steun van het internationale Ashoka-netwerk. 
 
gerelateerde items