Nieuwe anti-terrorisme richtlijnen Amerikaanse non-profits

15 december 2005
Nieuws | | Governance & Finance

Het Amerikaanse ministerie van Financien heeft enkele dagen terug een aantal nieuwe anti-terrorismerichtlijnen gelanceerd, die non-profits moeten helpen voorkomen dat zij het (onwetende) onderwerp worden van misbruik.

 

Tegen de richtlijnen - die een breed spectrum van governance tot accountancy beslaan - is door een aantal non-profits stevig geageerd. De tegenstanders vinden dat de richtlijnen de internationale filantropie ontregeld. Het ministerie is niet onder de indruk, en denkt dat maatregelen nodig zijn om gewelddadige aanslagen te voorkomen. 'Helaas hebben terorristische netwerken en hun sympathisanten de goodwill van non-profits misbruikt om fondsen te werven, waarmee hun dodelijke agenda kan worden bekostigd,' aldus het ministerie in een begeleidend persbericht.

 

De nieuwe richtlijnen vervangen een set regels die drie jaar geleden na de aanslagen op het World Trade Centre in New York werden ingesteld. De hoopt met de 'zachte' regels de non-profits te bewegen tot meer transparantie. Zij wil bijvoorbeeld dat non-profits jaarverslagen publiek toegankelijk maken. Of dat ook gaat lukken is de vraag, want het naleven van de richtlijnen geschiedt op vrijwillige basis.

 

Ondanks het feit dat de nieuwe richtlijnen duidelijker zijn, en tegemoetkomingen aan de bezwaren van de non-profits bevatten, blijft het verzet. Gary Bass van toezichthouder OMB Watch, verwoordt het zo: 'Het ministerie blijft er vanuit gaan dat non-profits op grote schaal misbruikt worden als doorgeefluik voor terrorismegelden. En daarvoor is ook na drie jaar nog steeds geen hard bewijs geleverd.' (H.H.)