Nieuw tijdperk?

20 juli 2006
Nieuws | | Filantropen

De miljarden die investeerder Warren Buffett aan de Bill en Melinda Gates Foundation schenkt hebben een invloed op de non-profit wereld die verder gaat dan het geld alleen, schrijft de Chronicle of Philantrophy. Het gezaghebbende Amerikaanse filantropietijdschrift constateert een run op het geld. En de belastingdienst kijkt argwanend vanuit de coulissen toe.


Veelzeggend feitje: op de dag dat Buffett zijn megagift bekend maakte kwamen er bij de Gates Foundation 2.000 verzoeken om een bijdrage binnen. Normaliter zijn dat er dagelijks enkele honderden. De druk op de organisatie van de filantropische instelling van de Microsoft-oprichter is daarmee stevig toegenomen.

 


Een van de manieren waarop Gates omgaat met de nieuwe situatie is door per 2008 effectief afscheid te nemen bij de softwaregigant om daarna zelf leiding te geven aan zijn foundation. Een stap die volgens Gates zelf overigens losstaat van de gift van Buffett. Desondanks betwijfelen diverse Amerikaanse deskundigen of de foundation met de huidige mankracht en kennis in staat is om het geld verantwoord toe te wijzen. Maar, zegt David Bergholz, een van Gates' criticasters: "When you muck about with hundreds of millions of dollars, let alone billions, people will chase after you whether you know what you're talking about or not."

 


Vanwege de kwetsbare positie van de Gates Foundation, die hoopt in de komende jaren haar staf te gaan verdubbelen, is het belang van eerlijke en doorzichtige aanvragen groter dan ooit. Directeur Patty Stonesifer daarover onlangs in een mail aan beneficianten van het Gates Fund: "As we grow, truth-tellers will become ever more important to us. So please: Let us know when things are going well, and even more importantly, when they aren't."

 


Een van de grootste vraagtekens blijft toch of een miljardenfonds met slechts drie trustees - Bill en Melinda Gates en de nu toegetreden Warren Buffett - in staat zal blijken gefundeerde beslissingen te nemen over de grootste pot filantropisch geld die ooit in een keer ter beschikking kwam. Of zoals filantropieprofessor Joel J. Orosz het zegt: "To manage a $60-billion foundation has never been tried." Orosz vraagt zich af hoe transparant de Gates Foundation zal zijn over de toegewezen fondsen. De IRS volgt volgens hem bovendien de ontwikkelingen rond de Gates Foundation met meer dan gemiddelde belangstelling.

 


Dat van de gift van Buffett wel eens een sneeuwbaleffect zal kunnen uitgaan, lijkt overigens nu al duidelijk. Afgelopen maand kondigde acteur Jackie Chan aan dat hij de helft van zijn vermogen (enige tientallen miljoenen dollars) zal wegschenken. Wie volgt?

 


Bron: The Chronicle of Philantrophy