Toon alles (1)

Nieuw jaarthema Woord en Daad: Cashew, de noot aan de man!

8 January 2016, 00:00
Rina Molenaar van Woord en Daad
Rina Molenaar van Woord en Daad
Het jaarthema van Woord en Daad voor 2016 is Cashew, de noot aan de man!. Door dit thema wordt aandacht gevraagd voor het belang van economische ontwikkeling in de bestrijding van armoede. Met het investeren in de cashewketen in Benin en Burkina Faso wil Woord en Daad minimaal 10.000 cashewboeren (en hun gezinnen) helpen en het aantal banen in de verwerking van de cashewnoot verhogen van 800 nu, naar 2500 in 2021.
 
Wereldwijd stijgt de vraag naar cashewnoten. Voor boeren in Burkina Faso en Benin is cashew een van de belangrijkste gewassen. In beide landen is de noot een groot exportproduct. Helaas biedt die toch weinig werkgelegenheid. Zo’n 90% van de cashewnoten wordt opgekocht bij boeren en direct geëxporteerd. De verwerking tot eetbare noot heeft nu vooral in Azië plaats.
Samen met zeven andere organisaties gaat Woord en Daad de uitdaging aan om de werkgelegenheid voor mensen in Benin en Burkina Faso te vergroten door de verwerking van cashews in Afrika zelf te laten plaatsvinden.
 
Economische ontwikkeling  
Lid van de Raad van Bestuur van Woord en Daad Rina Molenaar (foto): ‘Een stabiele baan zorgt voor geld en geld geeft toegang tot voedsel, onderwijs en zorg. Daarom werkt Woord en Daad, naast onderwijs en eerste levensbehoeften, óók aan economische ontwikkeling.’
 
BZ steunt initiatief
Het jaarthema zal in de diverse communicatieuitingen van Woord en Daad dit jaar een plek krijgen. Uiteraard hoopt Woord en Daad dat er behalve kennis over economische ontwikkeling ook geld binnen zal komen voor het project in West-Afrika. De bijdrage van Woord en Daad aan het project is 1.027.967 euro. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stimuleert het initiatief. Giften die worden gegeven zullen door hen worden verdubbeld.
 
gerelateerde items