PwC
Toon alles (1)

Nieuw fonds stimuleert investeren in en export naar 66 ontwikkelingslanden

15 juli 2014, 04:00
Nieuw fonds stimuleert investeren in en export naar 66 ontwikkelingslanden
Nieuw fonds stimuleert investeren in en export naar 66 ontwikkelingslanden
Begin deze maand is het Dutch Good Growth Fund (DGGF) van start gegaan. Dit fonds ondersteunt ondernemers die willen investeren in ontwikkelingslanden of opkomende markten.

Het nieuwe fonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken moet werken als een hefboom voor initiatieven die bijdragen aan economische en sociale verbeteringen in 66 landen. Volgens minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking speelt het fonds in op een belangrijke behoefte: ‘Tijdens mijn reizen kom ik regelmatig ondernemers tegen met veelbelovende projecten waarvoor ze geen lening kunnen krijgen bij reguliere geldverstrekkers. Het DGGF biedt voor hen uitkomst.’ 

DGGF bestaat uit drie onderdelen

  1. leningen voor investeringen van Nederlandse mkb-ondernemers in de geselecteerde landen;

  2. een investeringsfonds voor mkb-ondernemers in die landen zelf;

  3. verzekeringen voor betalingsrisco’s van Nederlandse exportondernemingen.


  4.  

Nederlandse mkb’ers die bij hun eigen bank geen financiering krijgen, kunnen een aanvraag tot € 10 miljoen doen voor investeringen in 66 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Midden- en Oost-Europa. Ook lokale mkb’ers in de DGGF-landen die in eigen land geen financiering krijgen, kunnen via geselecteerde intermediaire fondsen geld lenen van het DGGF. Tot slot kunnen Nederlandse exportondernemingen die het betalingsrisico van partners in de DGGF-landen af moeten dekken, via Atradius Dutch State Business een verzekering afsluiten tot € 15 miljoen. Ook kunnen ze voor financiering tot € 2 miljoen aan afnemers in aanmerking komen als ze bij hun eigen bank geen financiering krijgen voor de exporttransactie.

De drie onderdelen van het DGGF worden uitgevoerd door respectievelijk de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de combinatie PwC-Triple Jump en Atradius Dutch State Business. RVO.nl fungeert als loket voor het nieuwe fonds. Ondernemers kunnen voor informatie en aanvragen terecht op www.rvo.nl/dggf.
gerelateerde items