Edwin Venema

Niet zo Groene Bijbel nu gratis beschikbaar

24 januari 2017, 16:30
November vorig jaar werd Het Nederlands Bijbelgenootschap naar eigen zeggen getroffen door fraude. De Groene Bijbel bleek helemaal niet gedrukt te zijn op gerecycled bijbelpapier, zoals de uitgeverij Royal Jongbloed claimde. De niet zo groene bijbels werden vervolgens geschonken door Jongbloed en worden nu door het Bijbelgenootschap gratis aangeboden.
 
Dit was de bedoeling: de uitgave van een Groene Bijbel gedrukt op gerecycled papier dat afkomstig was van ruim 100.000 oude bijbels, die waren ingezameld door vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Maar het liep anders. Op de website schrijft het Bijbelgenootschap: ‘Het is kostbaar om een bijbel te maken en normaal gesproken zijn bijbels van het NBG verkrijgbaar in de boekhandel. Waarom bieden wij u de Groene Bijbel dan gratis aan? De Groene Bijbel bleek niet gedrukt te zijn op gerecycled bijbelpapier terwijl dat wel de afspraak met de uitgever was. Het oorspronkelijke doel was dat het papier van de Groene Bijbel zou gemaakt zijn van 100.000 oude bijbels, ingezameld door NBG-vrijwilligers. Dit bleek niet te zijn gebeurd, zo meldde onze uitgever Royal Jongbloed. De bijbels zijn hierdoor uit de handel gehaald en Jongbloed heeft ze geschonken aan het NBG. Deze bijbels hebben een nieuw voorwoord gekregen. Wij bieden daarom deze uitgave gratis aan. We vertrouwen erop dat de bijbels op deze manier een goede bestemming krijgen.’
Het NBG benadrukte eerder al dat de inhoud van de Groene Bijbel waardevol blijft, ondanks het niet-gerecyclde papier. Directeur Rieuwerd Buitenwerf: ‘We hebben besloten dat de e-book-uitgave van de Groene Bijbel beschikbaar blijft. De opbrengst van de reeds verkochte bijbels gaat naar een ‘groen’ doel. En wie er al een gekocht heeft, kan desgewenst via Jongbloed z’n geld terugkrijgen.’ 
 
♦De Groene Bijbel is verkrijgbaar tegen verzendkosten (€ 6,50) en te bestellen via deze link. Maximaal één aanvraag per persoon.

Lees ook: Groene bijbels blijken niet groen
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 

 
 
 
gerelateerde items