Niet alle goede doelen voor 9/11 even succesvol

1 september 2011
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTERDAM (1 september) - Maar liefst 1,5 miljard dollar werd door de Amerikanen bijeengebracht voor een aantal goede doelen dat zich zou inzetten voor de gevolgen van de aanslagen op 11 september 2001. Een decennium later heeft de Associated Press onderzocht wat er met dit geld is gebeurd. Conclusie: er is veel misgegaan.


Veel van de onderzochte fondsen kunnen niet aangeven wat er met het geld is gebeurd, een aantal spendeerde vooral aan zichzelf en er zijn zelf goede doelen die hun belastingpapieren nog steeds niet hebben ingevuld. Toch halen veel van deze organisaties nog steeds geld op voor hetzelfde doel.


Voorbeelden van wanbeleid

Associated Press noemt ook een aantal voorbeelden. Zo bracht een fonds meer dan 700.000 dollar bijeen voor een herdenkingsquilt, maar die is er nog steeds niet. Ook zijn er fondsen die vrijwel al het geld hebben gebruikt voor fondsenwerving en niets voor de slachtoffers van de aanslagen. Toch hebben de meeste van de 325 onderzochte goede doelen alle regels gevolgd, hun geld goed gespendeerd en zijn inmiddels opgeheven.