Nierstichting start joint development voor ontwikkeling draagbare kunstnier

Nierstichting start joint development voor ontwikkeling draagbare kunstnier
Nierstichting start joint development voor ontwikkeling draagbare kunstnier
26 mei 2014
Nieuws | | Goede doelen

De Nierstichting is een joint development gestart met het Zwitserse Debiotech en het Singaporese AWAK voor de laatste fase van de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Met de ondertekening van deze samenwerking gaat de Nierstichting een voor Nederlandse gezondheidsfondsen unieke samenwerking aan, die een verbetering van de dialyse oplevert. Met de partners zijn concrete afspraken gemaakt over het moment waarop de draagbare kunstnier gereed is voor klinische testen.

Vanwege het grote belang voor nierpatiënten nam de Nierstichting het initiatief voor de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Ondanks het feit dat er nieuwe technologie beschikbaar is om de dialysetechniek te verbeteren en hiermee het leven van nierpatiënten, vindt er te weinig innovatie plaats in deze sector. De samenwerking die de Nierstichting nu opstart met Debiotech en AWAK maakt het door de gezamenlijke inbreng van geld, technologie en kennis mogelijk om deze zo noodzakelijke verbetering van de dialyse daadwerkelijk te realiseren voor nierpatiënten.

‘Enorme stap vooruit’
‘Een draagbare kunstnier is kleiner en lichter, spoelt langer, zuivert het bloed beter en biedt meer bewegingsvrijheid dan bestaande hemodialyseapparatuur. Bovendien is een draagbare kunstnier geschikt om meerdere uren per dag of zelfs ’s nachts te dialyseren op een plaats en tijd die de patiënt zelf kiest. Een enorme stap vooruit dus voor het leven van nierpatiënten wereldwijd; want dialyseren is geen leven, maar overleven’, aldus de Nierstichting.

Concrete afspraken ontwikkelstappen
Met de partners zijn concrete afspraken gemaakt over het moment waarop de draagbare kunstnier gereed is voor klinische testen. In 2015 wordt het functioneel ontwerp (laboratoriumopstelling) van de draagbare kunstnier voltooid en in 2017 het prototype waarmee de eerste klinische testen kunnen worden uitgevoerd bij een groep patiënten.
Om tot deze stap te komen werkte de Nierstichting in voorafgaande ontwikkelfases ook samen met kennisinstellingen en bedrijven in binnen- en buitenland. Bij de voorbereidingen voor de klinische testen van deze draagbare kunstnier worden nefrologen van Nederlandse universitaire medische centra betrokken.

Herinvesteren
De Nierstichting heeft gekozen voor samenwerking met twee buitenlandse partijen omdat de benodigde technologie voor de eerste versie van de draagbare kunstnier niet in Nederland beschikbaar is. De Nierstichting participeert in deze joint development als volwaardig partner. Zodra de kunstnier succesvol op de markt is gebracht deelt zij mede in de revenuen, die zij zal (her)investeren in de verdere verbetering van dialyse als behandeling. De rol van Debiotech in de joint development is de ontwikkeling van het draagbare hemodialyse apparaat, de zogenaamde cycler. AWAK ontwikkelt met haar chemische technologie de sorbent cartridges. Deze zorgen ervoor dat slechts een beperkte hoeveelheid dialysevloeistof nodig is (2 tot 4 liter in plaats van de huidige 40 tot 60 liter), omdat de vloeistof door de sorbent cartridges tijdens de behandeling wordt gereinigd voor hergebruik.

Meer informatie: www.nierstichting.nl/draagbarekunstnier