Toon alles (1)

Nierstichting en NVN: teken petitie voor betaalbare medicijnen

10 maart 2017, 14:14
Samen met andere organisaties doen de Nierstichting en de patiëntenvereniging NVN een oproep om de ‘Our Medicines, Our Right’ te steunen. In aanloop naar de komende verkiezingen roept deze campagne burgers op een petitie te ondertekenen waarin het volgend kabinet wordt aangespoord zorg te dragen voor toegankelijke en betaalbare medicijnen. 

Transparantie in prijsvorming

Our Medicines, Our Right’ is een initiatief van Health Action International (HAI), een ngo die zich volledig richt op het versterken van het geneesmiddelenbeleid ten behoeve van de volksgezondheid. De politiek wordt opgeroepen te zorgen voor meer transparantie in prijsvorming van de medicijnen, en farmaceutische bedrijven te verplichten inzicht te geven in de daadwerkelijke kosten van onderzoek en ontwikkeling van medicijnen.

Nierpatiënten geconfronteerd met dure medicijnen

Mensen met de zeldzame nierziekte aHUS kennen volgens de Nierstichting en NVN het probleem van ontoegankelijke medicijnen. Het medicijn eculizumab is extreem duur, maar is het enige medicijn dat werkt bij aHUS. De aanvraag om eculizumab op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering was in eerste instantie afgewezen door Zorginstituut Nederland. Het Radboud UMC is een onderzoek gestart naar de werkzaamheid van het middel bij minder intensief gebruik; het advies van de producent is levenslang gebruiken. Artsen en patiëntenverenigingen, waaronder de NVN, nemen deel aan dit onderzoek.

►Wilt u de petitie ondertekenen: klik hier.
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
gerelateerde items