NFX conferentie: Hoe banken de armen kunnen bereiken

25 oktober 2006
Nieuws | | Governance & Finance

Hoe maak je financiële diensten voor ‘de armen' commercieel haalbaar en wat is de rol en de verantwoordelijkheid van commerciële banken? Dit zijn enkele vragen die op twee november tijdens de NFX conferentie, ‘Mind the gap: bankable approaches to increase access to finance', aan de orde komen. De conferentie lijkt ook interessant voor bestuurders en beleidsmakers van goede doelen.


Het Nederlands platform Financiële Sector Ontwikkeling (NFX) is een samenwerkingsverband van commerciële banken en de ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken. Uitgangspunt is: het werken aan een gezonde en ontwikkelde financiële sector in ontwikkelingslanden.

Volgens NFX-woordvoerster, Layana Mokoginta is de conferentie, die gehouden wordt in de Beurs van Berlage, zeker interessant voor bestuurders en beleidsmakers in ‘de goede doelen-branche'. Zij is van mening dat het juist voor deze sector goed is om inzicht te verwerven in het financieel economische speelveld in ontwikkelingslanden en de nieuwe initiatieven die er op dit gebied worden ontplooid.

Een van deze initiatieven is afkomstig uit de Filippijnen, waar het voor mensen mogelijk wordt gemaakt om via de mobiele telefoon een bankrekening te openen en zeer kleine transacties te doen.

Tijdens de bijeenkomst zullen enkele zwaargewichten uit het bankwezen en de politiek, waaronder Gerrit Zalm, Agnes van Ardenne en Rabobank-topman Bert Heemskerk, acte de presence geven. Ook bankiers uit onder andere Tanzania, Kameroen, Peru en Brazilië zullen vertegenwoordigd zijn.

Naast een plenair gedeelte bestaat er de mogelijkheid deel te nemen aan enkele werkgroepen waaronder: ‘bankieren via de mobiele telefoon' en ‘het integreren van microfinanciering in reguliere financiële systemen'.

 


Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven via www.nfx.nl/conference/