New Mobility Foundation en Zonnebloem slaan handen ineen voor betere mobiliteit 

Jan Peter Balkenende: 'We moeten niet praten over, maar met de kwetsbaren in onze samenleving.'
Jan Peter Balkenende: 'We moeten niet praten over, maar met de kwetsbaren in onze samenleving.'
1 juli 2019
Nieuws | | Organisatienieuws

Om de toegang tot mobiliteit voor de kwetsbare groepen in de samenleving te verbeteren, start de New Mobility Foundation (NMF) samen met Nationale Vereniging de Zonnebloem een initiatief waarbij mensen met een lichamelijke beperking het recent gepresenteerde Deltaplan Mobiliteit 2030 gaan beoordelen. Het Nederlands vervoerssysteem is onvoldoende toegankelijk voor naar schatting meer dan een miljoen mensen in onze samenleving, zeggen de organisaties.

Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten kunnen onvoldoende participeren in de maatschappij. Dit versterkt onder meer het sociaal isolement en heeft invloed op de (mentale) gezondheid en arbeidsparticipatie. De New Mobility Foundation en de Zonnebloem slaan nu de handen ineen, om mensen met een lichamelijke beperking te betrekken bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid. 

Deltaplan Mobiliteit
Recent heeft de Mobiliteitsalliantie, een samenwerking van 25 partijen uit de mobiliteitswereld, het Deltaplan Mobiliteit 2030 gepresenteerd. Een blauwdruk voor de toekomstige herinrichting van ons mobiliteitssysteem naar een integraal systeem waarbij niet meer de vervoersmiddelen centraal staan, maar juist de reiziger en vervoerder. New Mobility Foundation en de Zonnebloem laten dit plan onderwerpen aan een kritische toets door de achterban. Dit moet leiden tot mobiliteit dat beter aansluit op de behoefte van deze doelgroep en bijdraagt aan een meer inclusieve samenleving. Ambitie is dat bij een succesvolle samenwerking meer initiatieven worden beoordeeld en ook andere kwetsbare groepen betrokken worden bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid. 

Jan Peter Balkenende, voorzitter van New Mobility Foundation, onderstreept het belang dat kwetsbaren betrokken moeten zijn bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid: 'We moeten niet praten over, maar met de kwetsbaren in onze samenleving. Alleen door nauwe betrokkenheid van deze doelgroep bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid, kunnen we voor hen effectief obstakels in de mobiliteit wegnemen en de participatie aan onze samenleving verbeteren.'

Zonnebloemdirecteur Marc Damen (foto): 'Al zeventig jaar streeft de Zonnebloem naar een inclusieve samenleving voor mensen met een lichamelijke beperking. Wij zijn koploper op het gebied van concepten die de mobiliteit voor deze mensen bevorderen zoals onze Zonnebloemauto. Met deze samenwerking zetten wij een belangrijke stap naar een meer inclusief mobiliteitssysteem en een samenleving waar iedereen aan mee kan doen.'
 
New Mobility Foundation
De New Mobility Foundation is initiatief van de Maatschappelijke Alliantie, RAI Vereniging en de Noaber Foundation dat zich richt op het ondersteunen van projecten die de fysieke mobiliteit van kwetsbare groepen in de samenleving zoals ouderen, gehandicapten en mensen met lagere inkomens helpt te verbeteren. Door het bestrijden van zogeheten ‘mobiliteitsarmoede’ wordt het sociaal isolement van deze doelgroepen verkleind, en worden de kansen op onderwijs, arbeidsmarkt en een betere gezondheid vergroot. 

Klik hier voor meer informatie over De Zonnebloem.