Megadonatie Nederlandse techmiljardair aan Duitse verkiezingscampagne

Donatie Nederlandse techmiljardair aan Duitse verkiezingscampagne.
Donatie Nederlandse techmiljardair aan Duitse verkiezingscampagne.
8 september 2021
Nieuws | | Filantropen

Techmiljardair Steven Schuurman (46) doet opnieuw een grote schenking aan de verkiezingscampagne van een politieke partij. Dit keer kunnen de Duitse Groenen rekenen op een bedrag van 1,25 miljoen euro. Eerder schonk Schuurman bij elkaar meer dan 1,3 miljoen euro aan de verkiezingscampagnes van D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD). De Nederlandse miljardair heeft hiermee nog steeds maar één doel: het tegengaan van klimaatverandering.

IT-ondernemer

Schuurman werd na de beursgang met zijn start-up Elastic in 2018 een van de meest vermogende inwoners van Nederland. Zijn privévermogen wordt geschat op ongeveer 1,4 miljard euro. Met zijn eigen fonds The Dreamery Foundation zet Schuurman zich al langer in voor het behoud van de leefbaarheid van de aarde, maar met zijn megadonatie eerder dit jaar maakte hij zich bekend als de grote privédonateur van de twee politieke partijen. D66 mocht een bedrag van 1 miljoen euro incasseren en de PvdD kreeg 350.000 euro. Volgens NU.nl heeft een woordvoerder van de Duitse Groenen bevestigt dat de vereniging achter de partij de 1,25 miljoen euro heeft ontvangen. In Duitsland moeten donaties van meer dan 50.000 euro vermeld worden aan het parlement. In Nederland ligt die grens volgens de Wet financiering politieke partijen bij 4500 euro.
 
Klimaatcrisis dichtbij huis
Deze keer brengt Schuurman een deel van zijn vermogen dus voorbij de Nederlandse grens. Ook met deze schenking wil de techmiljardair een politieke partij financieel ondersteunen om ‘ambitieus klimaatbeleid’ te stimuleren. ‘Duitsland is misschien wel het meest toonaangevende land in Europa en daarmee op wereldschaal heel belangrijk. De Groenen in Duitsland hebben een pragmatisch en ambitieus duurzaamheidsprogramma’, aldus Schuurman tegen persbureau ANP. In een interview met RTLNieuws uit Schuurman zijn zorgen over de ‘heftige vormen die de klimaatcrisis zo snel aanneemt’, niet alleen ver weg, maar ook dichtbij huis. Schuurman verwijst daarbij naar de hevige overstromingen in Nederland, België en Duitsland van afgelopen zomer. Met zijn tweede megadonatie hoopt hij ‘als burger een steentje bij te dragen, al is het uiteindelijk aan de politiek om systeemveranderingen in gang te zetten en te faciliteren’, aldus RTLNieuws.
 
Bron: NU.nl, RTLNieuws
Lees ook: ‘Ongebruikelijk grote gift van techmiljardair aan verkiezingscampagnes D66 en PvdD’
Lees hier de column 'De Revolte tegen de Superfilantropie' van Edwin Venema.
 
Steven Schuurman over zijn megadonatie aan D66 en PvdD bij Op1.