Nederlandse startup wint 500.000 euro in Postcode Lottery Green Challenge

15 september 2015, 04:00
De Nederlander Jurriaan Ruis tikt een half miljoen binnen voor zijn start up Land Life Company
De Nederlander Jurriaan Ruis tikt een half miljoen binnen voor zijn start up Land Life Company
Jurriaan Ruys (foto), medeoprichter van de Nederlandse start up Land Life Company, is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2015. Dit is de grootste jaarlijkse internationale wedstrijd op het gebied van duurzame innovatie, georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij. Een internationale jury onder leiding van Steve Howard, Chief Sustainability Officer van IKEA Group, bepaalde dat Ruys 500.000 euro ontvangt om zijn groene ondernemersplan verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De runner-up prijs van 200.000 euro is voor Ryan Pandya (23) van Muufri uit de Verenigde Staten.

Jurriaan Ruys overtuigde de jury met zijn technologie om op effectieve wijze natuurherstel te realiseren. Bomen halen CO2 uit de lucht. De bebossing van droge gebieden (45 procent van het totale landoppervlak) is een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering. Helaas is de grond van die gebieden vaak van slechte kwaliteit als gevolg van ontbossing en slecht beheer, waardoor nieuwe bomen vaak niet overleven. De biologisch afbreekbare Cocoon-incubator helpt stekjes te overleven met water en beschutting, en breekt vervolgens af tot substraat en voeding voor de bomen. Bewatering en onderhoud zijn niet nodig.

Ruys: ‘Geweldig dat wij tot winnaar zijn bekroond. Dankzij het prijzengeld kunnen wij nu grootschalige demonstratieprojecten realiseren in Mexico, Spanje en Californië. Met deze demonstratieprojecten laten wij zien hoe op effectieve wijze natuurherstel kan worden gerealiseerd en willen wij wereldleiders inspireren ons voorbeeld op grote schaal te volgen.’

Dit jaar stuurden 271 groene ondernemers uit 56 verschillende landen een groen ondernemersplan in.
gerelateerde items