“Nederlands ontwikkelingsgeld verduisterd”

“Nederlands ontwikkelingsgeld verduisterd”
“Nederlands ontwikkelingsgeld verduisterd”
7 juni 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Professoren van Makerere, de grootste universiteit in Uganda, claimen dat hun baas Venansius Baryamureeba jarenlang Nederlands ontwikkelingsgeld in eigen zak heeft gestoken. Er is onduidelijkheid over 800.000 euro voor nieuwbouw van een pand voor de ICT-faculteit. Verder is 170.000 euro verdwenen die bestemd was voor docenten van Makerere die hun doctoraal wilden halen. Dat schrijft de Telegraaf.

Geld voor nieuwbouw
Het politieonderzoek naar het geld voor vervolgstudies begon al in februari. Eerder deze maand werd het onderzoek uitgebreid naar de financiering van een nieuw pand voor de faculteit ICT. Volgens Katunguka maakte Nuffic ruim 800.000 euro over voor deze nieuwbouw maar werd die vervolgens uit een ander potje betaald.

Persoonlijk geld ontvangen
Baryamureeba geeft toe dat hij persoonlijk geld van Nuffic ontving. “Dat is heel normaal bij zo'n project. Wij hebben er immers extra werk aan om alles in goede banen te leiden.” Hij kreeg dit geld bovenop zijn salaris als universiteitsbestuurder. Het zou gaan om maandelijks ‘miljoenen’ Ugandese shillingen. Een miljoen shilling is ongeveer 330 euro.