Nederlanders: niet meer geld voor ontwikkelingshulp

23 november 2006
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Moet het nieuwe kabinet meer geld uittrekken voor ontwikkelingssamenwerking? Uit een peiling van TNS NIPO blijkt dat een groot deel van de Nederlanders dit idee niet ziet zitten. De gedachte om invoerheffingen die ontwikkelingslanden moeten betalen te verlagen of af te schaffen krijgt meer steun.


Bijna de helft van de ondervraagden (48%) vindt dat het budget van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking niet omhoog mag. Sterker: 70% stelt dat de regering niet meer mag uitgeven aan ontwikkelingshulp dan andere West-Europese landen. Alleen de aanhang van GroenLinks wil dat Nederland haar gidsfunctie onderstreept en uitbreidt.

 


Het onderzoek van TNS NIPO toont ook aan dat er een verband is tussen opleiding en de bereidheid om geld uit te trekken voor ontwikkelingssamenwerking. Hoog opgeleiden willen meer aan hulp spenderen dan laag opgeleiden. Wat de linkse kiezers betreft: de aanhang van de SP komt zuiniger voor de dag dan de PvdA-ers.

 


Hoe is het gesteld met alternatieve vormen van het ontlasten van ontwikkelingslanden? Precies de helft van de Nederlanders is ervoor om invoerheffingen die derde wereld economieën frustreren te verlagen of af te schaffen. Tweederde van de ondervraagden wil niet handelen met landen die mensenrechten schenden. Opvallend is dat bijna de helft van de VVD- en CDA-aanhangers hiertegen geen ethische bezwaren heeft.

 


Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Instituut voor Publiek en Politiek, een landelijke niet partijgebonden organisatie die mensen meer bij politiek en samenleving wil betrekken.