Nederland stijgt in World Giving Index

19 januari 2012
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek


AMSTERDAM (19 januari) - De jaarlijkse World Giving Index van Charities Aid Foundation is gepubliceerd. In de ranglijst is Nederland een plaatsje gestegen naar de zesde plek. Voor het onderzoek ondervroeg het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup 150.000 mensen in 153 landen.


Deelnemende Nederlanders werd gevraagd naar hun geefgedrag in de afgelopen maand. Van hen had 75 procent geld gegeven aan een goed doel, 37 procent had vrijwilligerswerk gedaan en 51 procent had een vreemdeling geholpen. Daarmee verdienden we een gemiddeld score van 54 procent, net zo hoog als vorig jaar.


"Meer vrijgevigheid ondanks crisis"

Nederland moet de Verenigde Staten (60 procent), Ierland (59), Australië (58), Nieuw-Zeeland (57) en Groot-Brittannië (57) boven zich dulden. De Verenigde Staten maakten een opmerkelijke sprong: dat land stond vorig jaar nog op de 5e plaats met een gemiddelde score van 55 procent. Volgens de onderzoekers is wereldwijd sprake van meer vrijgevigheid, ondanks de economische crisis. In een jaar tijd is de gemiddelde score gestegen van 31,6 procent naar 32,4 procent. Al met al wordt er minder geld gegeven aan goede doelen, maar de hoeveelheid vrijwilligerswerk en het helpen van onbekenden neemt wel toe.


Stijging door rampen

Andere landen in de top 10 zijn onder meer Sri Lanka, Thailand en Laos. Volgens een woordvoerder van het fonds kan dat worden verklaard doordat zich in die landen rampen hebben voorgedaan. "We zien dan vaak dat landen ineens omhoog springen in de index. Het jaar daarna corrigeert zich dat weer. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met Italië, dat het jaar van de aardbeving in l'Aquila plots veel hoger scoorde dan daarvoor", aldus een woordvoerder. 


Kritiek op dit onderzoek: lees hier de column van Han Schuringa.



Meepraten over dit onderwerp? Kijk op twitter #World Giving Index



b3nwarren Ben Warren

In case you missed this great infographic - UK now 5th most charitable country on the planet



iron_emu Simon Robinson

A question: Why are the five most charitable nations in the world all English-speaking?



101reinier Reinier Spruit

Which country is most charitable? Check out the World Giving Index from
@cafonline http://t.co/KOIaYnAF #fundraising #nonprofit #charity


chrislehtonen Chris Lehtonen

Despite gloomy economic situation, US has become world's most generous nation (Charities Aid Foundation's 2011 World Giving Index)



GreaterGoodSA GreaterGood SA

Giving Index 2012 says South Africans need to give more. We rank 108th in world. What do u think?