Nederland krijgt een nieuwe goede doelenloterij: Fairshare

Weer een 'new kid on the block' in Nederlandse goede doelenloterijeen-markt.
Weer een 'new kid on the block' in Nederlandse goede doelenloterijeen-markt.
5 oktober 2017
Nieuws | | Loterijen

Er komt opnieuw een goede doelenloterij op de Nederlandse markt. De Kansspel Autoriteit (Ksa) heeft een meerjarige vergunning afgegeven voor Fairshare Loterijen. Deze nieuwe loterij gaat vanaf begin 2018 van start en wil met een nieuw aanbod consumenten meer mogelijkheden geven zelf te kiezen welke doelen zij steunen met de koop van loten. Fairshare zegt zichzelf te zien als ‘aanvulling op het bestaande loterijaanbod’ en ‘gaat de partijen ondersteunen die momenteel niet door de reeds bestaande loterijorganisaties geholpen kunnen worden.’ Fairshare zegt daarom open te staan voor alle goede doelen die beneficiant willen worden.   

Toevoeging

Roelant Reizevoort, general manager: ‘We worden een toevoeging op het bestaande aanbod, zowel qua spel als op het gebied van de goede doelen die we willen ondersteunen. Door de loterij voor iedereen laagdrempelig te maken, wordt en blijft het leuk om mee te spelen. We zijn er voor alle goede doelen van Nederland.’

Voorwaarden KSA

Reizevoort, die tien jaar actief was als marketingmanager van De Lotto en ook ruime ervaring heeft als consultant voor (inter)nationale kansspelproposities, opereert vanuit een honderd procent Nederlandse bv. Deze zal volgens de voorwaarden van de Ksa de helft van de lotenopbrengst afdragen aan goede doelen. De overige vijftig procent wordt gebruikt voor het prijzengeld en de operatie, vertelt Reizevoort desgevraagd.

'Grotere controle voor spelers'

Fairshare, dat werd opgericht in 2015, claimt een nieuwe propositie voor zowel de lotenkopende consumenten als voor de fondswervende goede doelen. Reizevoort wil nog niets zeggen over het nieuwe spelaanbod dat hij als ‘onderscheidend’ omschrijft. Consumenten kunnen geldprijzen en goederen winnen en zullen volgens Reizevoort meer invloed krijgen op het deel van hun lot dat wordt afgedragen aan het goede doel. Reizevoort: ‘Er komt een grotere controle voor de speler waar het geld heengaat’.
De lotenverkoop zal in elk geval digitaal zijn. Mogelijk zal er later distributie via het retailkanaal gestart worden.

'Iedereen is welkom'

Behalve meer keuzevrijheid voor de consumenten komt die er volgens Fairshare ook voor de goede doelen van Nederland. Reizevoort: ‘We maken in principe geen onderscheid voor onze beneficianten. Iedereen is welkom.’ Wel moet ten minste tachtig procent van de afdracht worden uitgekeerd aan beneficianten die de anbi-status hebben, volgens de richtlijnen van de Ksa, zegt Reizevoort desgevraagd.

Derde aanbieder

Over de ambities van Fairshare en de marktpositie zegt Reizevoort: ‘Wij zien ons zelf niet als een disruptor. Onze analyse is dat dit nog steeds een groei- en geen verdringingsmarkt is, anders waren we hier natuurlijk nooit aan begonnen. In de loterijwereld is de laatste jaren alleen maar groei te zien geweest. We zijn er niet op uit om klanten bij andere loterijen weg te kapen. Samen met de bestaande partijen willen we binnen het Nederlandse loterijstelsel onze bijdrage leveren aan groeiende inkomsten voor goede doelen én spelplezier voor de deelnemers. Wij hebben een zeer ervaren team en willen uitgroeien tot de derde aanbieder van kansspelen in Nederland.’
 
►Goede doelen die meer willen weten: klik hier