NDP: Donateursvertrouwen stijgt licht

2 februari 2012
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTERDAM (2 februari) - Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV heeft de meting over december 2011 bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het donateursvertrouwen licht is gestegen en dat een groter aantal mensen zich zorgen maakt over de financiële crisis. De Geefwet heeft volgens de peiling vrijwel geen invloed op het geefgedrag van de donateurs.


Sinds 2005 voert WWAV elk kwartaal een meting uit onder het Nederlandse publiek: het Nederlandse Donateurspanel (NDP). De index van het donateursvertrouwen is qua methodiek afgeleid van het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en wordt bepaald op basis van vijf vragen over het geefklimaat, over de geefbereidheid en over het imago van goede doelen.


Verwaarloosbare trendbreuk

De peiling werd tot voor kort uitgevoerd door WDM, maar nu verzorgd door Peil.nl, een samenwerking tussen Maurice de Hond en No Ties BV. WDM verzorgde de meting vijf jaar lang om niet en het vond het tijd dat het stokje door iemand anders werd overgenomen. In Maurice de Hond vond WWAV een opvolger, die de meting voor een schappelijke prijs wilde uitvoeren. Dat bedrag wordt overigens door het CBF betaald. Volgens Baukje Stam van WWAV leverde die wijziging slechts een verwaarloosbare trendbreuk op. "We hebben in september vorig jaar twee metingen tegelijkertijd laten uitvoeren; een door WDM en een door Maurice de Hond. De verschillen waren minimaal. We zijn heel gelukkig dat we de metingen kunnen blijven doen en op dezelfde manier."


Donateurs- en consumentenvertrouwen dichter bijeen

De laatste meting, die van december 2011, laat zien dat het donateursvertrouwen op een historisch laag niveau blijft, ondanks de stijging van twee punten. Het consumentenvertrouwen zakt verder naar -37, het laagste punt sinds juli 2003. Het donateursvertrouwen daalt relatief minder hard door de jaren heen en dat bevestigt de heersende opvatting dat het vertrouwen en het geefgedrag van donateurs minder gevoelig zijn voor laagconjunctuur. "Het consumentenvertrouwen en donateursvertrouwen lagen altijd ver uiteen", zegt Baukje Stam. "Het is opmerkelijk dat die twee steeds dichter naar elkaar toe kruipen."


Bezuinigen op giften

Op de vraag of men zich zorgen maakt over de financiële crisis is een toename te zien van het aantal mensen dat zich zorgen maakt. In het bijzonder neemt het aantal mensen dat zich ernstig zorgen maakt toe met circa tien procent. Op de vraag waarop men dan gaat bezuinigen zijn de antwoorden gelijk aan de vorige metingen. Dat zijn vooral de grote uitgaven, maar een aanzienlijk percentage overweegt ook te stoppen met geven aan goede doelen of minder te gaan geven. Een klein, maar groeiend aantal mensen schuift zijn eindejaarsextraatje door naar een goed doel.


Geefwet geen invloed

Ook de Geefwet kwam aan bod. Gevraagd werd of de fiscaal aantrekkelijke regelingen invloed hebben op het geefgedrag aan culturele goede doelenorganisaties. Maar liefst 64 procent geeft aan dat dit het geefgedrag niet zal beïnvloeden. Slechts zeven procent zegt eerder te overwegen te geven aan cultuur.


Klik hier voor de meting van december 2011.