NDP: Donateur niet gediend van direct persoonlijk contact

NDP: Donateur niet gediend van direct persoonlijk contact
NDP: Donateur niet gediend van direct persoonlijk contact
31 oktober 2018
Nieuws | | Fondsenwerving

Hoe ontvangen Nederlandse donateurs het liefst het verzoek om een gift voor het goede doel? Mail blijkt favoriet, gevolgd door post (32 procent) en online banners (28 procent). Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalmeting onder het Nederlandse Donateurspanel. De benadering via de telefoon wordt het minst op prijs gesteld: ruim 90 procent van de panelleden vindt dit niet prettig. Van direct persoonlijk contact lijkt de Nederlandse donateur sowieso net gediend.  

De septembermeting van het NDP vergelijkt de houding tegenover de geefvraag van de donateur nu met die van twee jaar geleden. Toen was de post nog het meest populair. Mail groeide in die tijd van 30 naar 34 procent. Bij de ‘onprettige benaderingswijzen’ is app/sms een belangrijke nieuwkomer, met meteen een tweede plaats. ‘We vermoeden dat met name WhatsApp dusdanig als een privékanaal wordt beschouwd, dat een geefvraag hierin als storend wordt ervaren’, aldus NDP. 

Veertigers lijken het gulst

NDP onderzocht ook welke groepen aangeven bereid zijn meer te doneren, wat overigens niet wil zeggen dat zij dit ook daadwerkelijk zullen doen. Veertigers geven vaker aan dat zij de komende twaalf maanden waarschijnlijk een donatie zullen doen aan een goed doel (72 procent versus 63 procent voor andere leeftijdsgroepen. Ook hoogopgeleiden en mensen die fulltime werken zeggen vaker dat zij de komende twaalf maanden waarschijnlijk een donatie zullen doen.  

'Donateursvertrouwen blijft hoog'

Zoals elk kwartaal peilt het NDP ook het donateursvertrouwen. Het NDP meldt: ‘Na een kleine dip begin dit jaar, is dat inmiddels al een relatief lange tijd stabiel op een ongekend hoog niveau. Dit in tegenstelling tot het consumentenvertrouwen, dat een daling doormaakt.’ Een opmerkelijke uitspraak omdat het donateursvertrouwen al zeer lange tijd de facto nog steeds onder de nullijn zit.