NCDO vanaf 2010 niet langer subsidieverstrekker

14 februari 2008
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (14 februari) - Vanaf 2010 zal NCDO niet langer als subsidieverlenende instantie optreden. De organisatie is teleurgesteld over het besluit van minister Koenders, die heeft aangegeven dat NCDO wat hem betreft niet valt onder de Kaderwet Zelfstandige Bestuurorganen.


Koenders stelt dat NCDO een zelfstandige stichting is, dus geen ZBO. ZBO's zijn instanties en bedrijven die een overheidstaak op zich nemen. Koenders wil in het kader van transparantie en duidelijkheid zijn eigen ministerie verantwoordelijk maken voor het verstrekken van subsidies voor draagvlakversterkende activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

 


Dit besluit kan aanzienlijk gevolgen hebben voor NCDO, aangezien een kwart van haar medewerkers zich bezighoudt met de subsidieverstrekking. NCDO is in de woorden van haar woordvoerder dan ook ‘een beetje teleurgesteld'. Volgens de organisatie is het nog lang niet zeker dat het ministerie zelf subsidies gaat verstrekken. Een aanbestedingsprocedure zou eerder in de rede liggen. En aan die aanbestedingsprocedure zou NCDO dan weer kunnen meedoen.