Toon alles (2)

Natuurorganisaties na jarenlange daling weer in de gratie

22 december 2015, 00:00
Natuurorganisaties na jarenlange daling weer in de gratie
Natuurorganisaties na jarenlange daling weer in de gratie
Na jaren van achteruitgang zijn dit jaar weer meer Nederlanders donateur en lid van een natuurorganisatie. Uit onderzoek van het radioprogramma Vroege Vogels blijkt dat de ruim honderd landelijke organisaties 3.680.553 leden hebben. Dat zijn er 50.000 meer dan vorig jaar. Aanvoerder van de lijst van 2015 blijft het Wereld Natuur Fonds met bijna 800.000 leden. Het WNF verloor afgelopen jaar nog wel wat leden. Ook de nummers twee en drie, Natuurmonumenten en Greenpeace, staan op verlies. Vooral Greenpeace (-33.380 leden) heeft te maken met een afhakend ledenbestand. De Dierenbescherming en DierenLot doen het juist opvallend goed.  
 
Een op de twee Nederlandse huishoudens steunt een natuur- of milieuorganisaties, aldus een van de onderzoekers van Vroege Vogels. In 2003 piekte het ledenbestand van de natuurclubs met ruim 4,1 miljoen leden.  
 
Eind aan de crisis 
De onderzoekers van Vroege Vogels verklaren de groei van de aanhang van natuurclubs uit de aantrekkende economie. Sinds 2008, het begin van de economische crisis, ging het ledental structureel achteruit.
Naast contributies moeten de organisaties het steeds meer hebben van eenmalige acties, crowdfunding of donaties via airmiles sparen, ontdekten de onderzoekers. De jongere generaties zijn minder dan hun ouders geneigd zich te binden aan een organisatie. Volgens een groot aantal clubs blijft de financiële steun op peil, maar komt het geld via andere wegen binnen.
 
(Bron: ANP)
 
gerelateerde items