Natuurmonumenten mobiliseert bezorgde Nederlanders rond ‘Red onze insecten’

Natuurmonumenten-directeur Marc van den Tweel bood gisteren minister Schouten meer dan 100.000 handtekeningen aan. (Foto: Marten van Dijl)
Natuurmonumenten-directeur Marc van den Tweel bood gisteren minister Schouten meer dan 100.000 handtekeningen aan. (Foto: Marten van Dijl)
7 december 2017
Nieuws | | Goede doelen

Minister van Landbouw Carola Schouten ontving woensdag op haar ministerie 100.473 handtekeningen uit handen van directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. Zo veel Nederlanders tekenden de petitie ‘Red onze insecten’ in zes weken tijd, uit bezorgdheid over massale insectensterfte. Daarbij vroeg Marc van den Tweel de minister om te investeren in samenwerking bij de omschakeling naar een duurzame en natuurinclusieve landbouw.

In oktober wezen wetenschappers op de sterk gekrompen populaties van vliegende insecten in Duitsland: plaatselijk troffen zij tot wel 76 procent minder insecten aan in hun vallen, dan 27 jaar geleden. Andere Nederlandse en internationale onderzoeken wijzen op de impact van intensieve landbouw op de natuur en de biodiversiteit.

Red onze insecten!

Natuurmonumenten startte daarom eind oktober de petitie ‘Red onze insecten’. Insecten spelen een cruciale rol in de landbouw. Bijen en vlinders bestuiven gewassen, ze dragen bij aan een gezond bodemleven en vormen voor talrijke dieren zoals vogels een onmisbare voedselbron. Europa telt door de neergang van insecten 400 miljoen minder vogels dan voorheen.

Voor een gezonde natuur en bodem

Samen met politiek, burgers, boeren en wetenschappers wil Natuurmonumenten de noodzakelijke verduurzaming versnellen. Nederlandse landbouw loopt voorop als het gaat om duurzaamheid, veiligheid en ambitie. 'Boeren zorgen voor ons voedsel en werken daar hard voor, dag in en dag uit', zegt Van den Tweel. 'Het kan ook met minder chemie en meer biologie. Met de minister en de boeren wil ik graag verkennen hoe een natuurlijke aanpak breder kan worden ingezet.'