Nederlanders kiezen natuur van wereldklasse

Fotograaf: Sonja Olthof
Fotograaf: Sonja Olthof
31 oktober 2016
Nieuws | | Organisatienieuws

Nederland heeft er vier nationale parken van wereldklasse bij: het Waddengebied, de Veluwe, Biesbosch-Haringvliet en de Hollandse Duinen. Natuurmonumenten is mede-beheerder in drie van de gebieden en is verheugd dat ze deze mooie titel mochten ontvangen. De publieksverkiezing laat zien dat Nederlanders waardering hebben voor de natuur in ons land.
 
Winnaars
In de afgelopen maand brachten bijna 90.000 mensen hun stem uit voor het 'Mooiste Natuurgebied van Nederland’, een verkiezing die door staatssecretartis Martijn van Dam van Economische Zaken werd georganiseerd. 
De drie natuurgebieden met de meeste stemmen werden in De Wereld Draait Door uitgeroepen tot winnaars: het Waddengebied, de Veluwe en de Hollandse Duinen. De jury voegde zelf het deltagebied Biesbosch en Haringvliet als vierde winnaar toe. Elk winnend gebied ontvangt €300.000 om de kwaliteit en toegankelijkheid van het gebied te verbeteren en ze in binnen- en buitenland op de kaart te zetten.
 
Natuur van wereldklasse
Teo Wams: ‘Dank allen voor jullie stemmen! Deze verkiezing heeft de natuur weer even in de schijnwerpers gezet. Het laat zien dat Nederlanders grote waardering hebben voor hun natuur. Maar het gaat verder dan dat: we moeten ons blijven inzetten voor die natuur van wereldklasse.’ Hij roept de overheid daarom op om ook na deze verkiezing oog te houden voor natuur en landschap. Het zou een mooie volgende stap zijn als de Tweede Kamer de zorg voor de natuur in de Waddenzee goed regelt.
 
Stimulans voor samenwerking
Wams benadrukt dat er een goede balans moet zijn tussen recreatie en natuurbescherming. ‘Natuurmonumenten wil mensen de natuur laten beleven. Mensen die van natuur genieten, willen deze ook beschermen. Maar dat mag niet ten koste gaan van de natuur. Daarom is de samenwerking tussen natuurbeheerders en andere betrokkenen van groot belang, want zo kunnen we natuurgebieden op een goede manier inrichten. Die samenwerking heeft door deze verkiezing een nieuwe impuls gekregen. ‘
 
Het Waddengebied, dat van het publiek de meeste stemmen kreeg, omvat 14 procent van het oppervlak van Nederland. Meer dan 15.000 zeehonden vinden er rust en ruimte en zes miljoen vogels per jaar broeden of overwinteren in het gebied. UNESCO heeft de Waddenzee eerder al uitgeroepen tot Natuurlijk Werelderfgoed.
 
De Veluwe in Gelderland is zo'n 1000 vierkante kilometer groot met bos en heide, waar je met een beetje geluk oog in oog kunt komen te staan met herten en wilde zwijnen. Nationaal Park Hollandse Duinen is een natuurgebied langs de Hollandse kust dat 60 procent van de in Nederland voorkomende soorten herbergt. 
 
Het gebied Biesbosch en Haringvliet, aan de monding van de Rijn en de Maas, in één van de grootste delta’s van Europa met bevers en zeearenden. De natuur is weids en ruig. Van de sluizen in het Haringvliet tot Slot Loevestein en van de molens van Kinderdijk tot Tiengemeten. Oer-Hollandse natuur die voortdurend in beweging is.