Natuur- en milieuorganisaties in de lift

10 januari 2008, 08:59
AMSTELVEEN (10 januari) - Na de stagnatie van de afgelopen jaren zitten de natuur- en milieuorganisaties weer in de lift. Uit onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels is gebleken dat ruim vier miljoen mensen lid of donateur zijn van een groene organisatie. Het Wereld Natuur Fonds is van de groene clubs nog steeds de grootste.


Vroege Vogels verrichte haar onderzoek alweer voor de zeventiende keer. Opvallendste conclusie: veel organisaties melden een hernieuwde belangstelling. In de top 10 is maar één organisatie die er op achteruit is gegaan in 2007: Greenpeace. Het Wereld Natuur Fonds voert de lijst aan met 935.000 donateurs. Hekkensluiter in de top 10 is Zeehondencrèche Pieterburen. Het totaal aantal donateurs/leden van groene organisaties is nu 4.083.910

 


Wie waren de grootste stijgers en dalers in 2007? De Nederlandse afdeling van de World Society for the Protection of Animals kreeg er de meeste donateurs bij: 31.649. Maar ook het Wereld Natuur Fonds, Ecomare, PeTa, natuurmonumenten en de Vogebescherming boekten een aanzienlijk winst. Greenpeace leed in absolute zin het grootste verlies: 10.000 donateurs lieten de organisatie in de steek. De Kleine Aarde leed procentueel het grootste verlies: -18%.

De top tien:
1. Wereld Natuur Fonds

2. Natuurmonumenten

3. Greenpeace

4. Dierenbescherming

5. IFAW (NL)

6. Vogelbescherming

7. WSPA (NL)

8. Milieudefensie

9. Stichting AAP

10. Zeehondencrèche Pieterburen

gerelateerde items