Nationale Postcode Loterij draagt weer meer af aan fondsen

1 februari 2007

De Nationale Postcode Loterij maakte gisteren op haar Goed Geld Gala 2007 bekend dat over 2006 216 miljoen euro wordt uitgekeerd aan nu 53 goede doelen. Uit de jaarlijkse extra trekking wordt onder andere ruim 4 miljoen euro toegekend aan een samenwerkingsproject van UNHCR, Stichting Vluchteling, Cordaid/Mensen in Nood en Free Voice. Opvallend: in Buurtlink.nl heeft de loterij haar 53ste vaste beneficient gevonden. De fondsen die vorig jaar kritiek leverden op de toelatingsprocedure staan nog steeds buitenspel.


Bij de presentatie gaf de voorzitter van de NPL Boudewijn Poelmann de ‘lotgenoten' een aantal zaken mee. Hij vroeg onder andere aandacht voor de thema's klimaat en sociale cohesie. Poelmann heeft de ambitieuze doelstelling om zo snel mogelijk 1 miljoen mensen in Nederland ‘klimaatneutraal' te laten leven. Een verlenging van de HIER campagne. Hij nodigde alle vaste beneficienten uit om hem hierin bij te staan. En via de nieuwe beneficient Buurtlink.nl wordt de sociale cohesie in Nederland verder bevorderd.

Poelmann gaf daarnaast ook extra aandacht aan de internationale plannen van de NPL. Zo begint de Zweedse tak steeds succesvoller te worden en loopt er nu ook een pilot in het Verenigd Koninkrijk. Hier kwam ook wat frustratie naar voren over de huidige zeer stringente Europese wetgeving omtrent liberalisering van loterijen.

Maar ook in Nederland ziet Poelmann gevaren. De Christenunie neemt aan de formatie deel. In het partijprogramma van deze partij staat expliciet dat de Staatsloterij en andere loterijen verboden zouden moeten worden. Het is daarom zaak volgens Poelmann om duidelijk de verschillen tussen de verschillende loterijen aan te geven. Denk aan de inmiddels meer dan drie miljard euro aan afdrachten aan Goede Doelen en de voorbeeldstelling door Clinton van de NPL voor filantropie. Maar Poelmann laat ook niet na Balkenende aan zijn woorden te herinneren over het door hemzelf zo aangeprezen particulier initiatief.

Transparantie is ook voor de NPL van steeds groter belang en daarom monitoren zij hun Goede Doelen ook steeds meer. Maar vooral laten zij via de pers, vorig jaar bijvoorbeeld iedere week in Trouw, steeds meer zien wat er met de Goede Doelen gelden gebeurd.

Tot slot introduceerde Poelmann een nieuw tijdschrift: Het Verschil. Een tijdschrift om de klimaatsverandering via een inspirerende manier onder de aandacht van het publiek te brengen (zie: www.verschil.nu ).



Opnieuw zit de bijdrage die de Nationale Postcode Loterij afdraagt aan de goede doelen in de lift. Waar in 2005 nog 212 miljoen euro werd uitgekeerd, wordt nu 216 miljoen afgedragen. Ook de totaalinleg groeide, en wel met 2,9% naar 432 miljoen euro. Daarmee groeit de loterij voor het zeventiende achtereenvolgende jaar.

Poelmann's collega oprichter Frank Leeman zelf gaf aan dat het zijn ambitie is om de inleg voor de NPL te verdubbelen. En niet alleen bij de bestaande NPL-spelers maar ook bij diegenen die nu nog niet meedoen. Hij doelt hier met name op de groep die in de hoogste belastingtarieven vallen. Hij wil ook af van het mindere imago bij de huidige niet-spelers. Hiervoor zullen creatieve recepten worden bedacht.



Inspiratie was een belangrijk thema op het Gala. Dit kwam tot uiting door delen van de speech en nieuwjaarsboodschap ("Thank you all for touching my life") van Clinton te laten horen. Maar de belangrijkste woorden waren voor de ‘ijsmeester' Marc Cornelissen van het Climate Change College. Hij vertelde over de smeltende ijskappen. Maar ook over het dunne ijs wat ook nieuw ijs kan zijn. Kansen, de core-business voor de NPL.



Wie durft er te gokken op een gunstig (internationaal) juridisch Goede Doelen Loterijen klimaat? En wie op Alzheimer en MS-research als vaste benificienten?