Nationale Ouderendag: samen tegen eenzaamheid

3 oktober 2019, 06:00
Nationale Ouderendag: samen tegen eenzaamheid
Nationale Ouderendag: samen tegen eenzaamheid
De elfde Nationale Ouderendag op 4 oktober staat in het teken van actie tegen eenzaamheid. Met een ceremoniële aftrap geven minister Hugo de Jonge en Johnny de Mol op Het Plein in Den Haag het startschot.
 
Op vrijdag 4 oktober is het voor de elfde keer Nationale Ouderendag. Op deze dag zet het Ouderenfonds de oudere van Nederland in het zonnetje. Lokale comités, bestaande uit vrijwilligers, helpen bij het verzamelen en in vervulling laten gaan van de ruim 400 wensen van ouderen. Doel dit jaar is vooral de strijd tegen eenzaamheid.

In actie tegen eenzaamheid

Steeds meer ouderen voelen zich eenzaam. Inmiddels is dit opgelopen tot de helft van alle ouderen. Dat betekent dat in iedere Nederlandse straat meer dan één eenzame oudere woont. Hoewel minder sociaal contact en een gevoel van eenzaamheid bij het ouder worden veel voorkomt, wil niemand eenzaam oud worden. Daarom is actie nodig. Dat gebeurt op 4 oktober in Den Haag, onder het toeziend oog van minister Hugo de Jonge (VWS) en vele BN’ers.

Initiatief aanwakkeren

Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, leert ons dat het aanwakkeren van initiatief het medicijn is tegen eenzaamheid. Dit initiatief nemen het Nationaal Ouderenfonds en de VriendenLoterij nu samen. Vijftig ouderen en het bekende YouTube team ‘de Bankzitters’ komen op Nationale Ouderendag in beweging op Het Plein in Den Haag. Om 9.30 uur geven minister Hugo de Jonge en Johnny de Mol de ceremoniële aftrap voor de dag. Tegelijkertijd worden in het kader van Nationale Ouderendag door het hele land honderden wensen van ouderen vervuld. Daarnaast worden diverse (sportieve) activiteiten voor hen georganiseerd. Zo worden ouderen in het zonnetje gezet en laten we zien dat we samen kunnen winnen van eenzaamheid. 

Walking sports

Na het startschot inspireren 55-plussers het bekende jonge YouTube team ‘De Bankzitters’ met aangepaste sportwedstrijden zoals walking football, walking hockey, OldStars tennis en walking handball. De sportieve activiteiten staan symbool voor het belang van bewegen en blijvend sociaal contact voor ouderen. 

BN’ers coachen ‘OldStars teams’

Diverse BN-ers coachen de teams. Johnny de Mol, Gerard Joling, Irene Moors, Dennis van der Geest, Wolter Kroes, Ben Wijnstekers, Lucille Werner, Tom Okker en Floris Jan Bovenlander coachen de ouderenteams, waarin verantwoord bewegen en ontmoeting tussen ouderen centraal staat. 
 


 
gerelateerde items