Toon alles (1)

Wijze Krijgers aan de slag voor de Nationale Jeugdraad

27 februari 2018, 05:59
Brainstormen over de maatschappelijke diensttijd met de Wijze Krijgers: experiment geslaagd.
Brainstormen over de maatschappelijke diensttijd met de Wijze Krijgers: experiment geslaagd.
Het nieuwe kabinet wil jongeren graag meer betrekken bij de maatschappij met de invoering van de maatschappelijke diensttijd. Om dit goed te doen, willen ze eerst met zoveel mogelijk jongeren in gesprek gaan. Samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de Nationale Jeugdraad (NJR) daarom het land in gegaan met de vragen: Wat vind jij belangrijk? Waar word jij enthousiast van? Wat wil jij leren? De Wijze Krijgers, een netwerk van mensen die zich inzetten voor maatschappelijke doelen, waren erbij.
 
Als programmaonderdeel kwamen 24 enthousiaste jongeren tussen de 16-26 jaar oud (VO/MBO/HBO/WO), die hun mening over de maatschappelijke diensttijd op het allerhoogste niveau willen delen, in Utrecht bijeen. De NJR deed een beroep op Wijze Krijgers om deze jongeren te ondersteunen bij hun gedachtevorming en argumentatie, als voorbereiding op een groot debat/conferentie met maatschappelijke organisaties en beleidsmakers, onder leiding van staatssecretaris Paul Blokhuis. In vier groepen van zes, onder begeleiding van eigen facilitators met Design Thinking en Lego Serious Play als methodes, gingen de jongeren aan de slag. Per groep was er een Wijze Krijger die soms observerend, soms vragend, soms deelnemend een rol oppakte.
 
Experiment geslaagd
De avond zelf was voor zowel de jongeren als de Wijze Krijgers een experiment. Dat leverde veel energie op. ‘In spontane situaties waar verwachtingen geen kans krijgen rest niets anders dan acteren in het moment. En dat gebeurde door iedere Wijze Krijger volop en op eigen wijze. De NJR vond het experiment geslaagd en voor herhaling vatbaar. In het debat stonden de jongeren sterk en kregen ze een trekkersrol toebedeeld. Daar hebben we in mogen bijdragen. Het was een leuke en inspirerende ervaring, leerrijk ook. Dat je pardoes samenwerkt met jongeren rond een onderwerp waar je geen expliciete kennis of ervaring inbrengt, maar wel een verschil maakt en voldoening vindt’, aldus een woordvoerder van de Wijze Krijgers.
 
Leerpunten waren er ook, die zullen benut worden voor de verdere vormgeving van het concept ‘Wijze Krijgers’. U gaat daar op deze pagina’s binnenkort meer over lezen.
 
 

Meer over de Wijze Krijgers op de SelectPage: klik hier.
 
gerelateerde items