Nationale Conventie wil minder belasting voor vrijwilliger

31 augustus 2006
Nieuws | | Tax & Legal


Vrijwilligers moeten voortaan in aanmerking komen voor belastingaftrek. Ook mantelzorgers, mensen die zieke familieleden of vrienden verzorgen, gaan in de toekomst 'belasting in natura' betalen. Dat is een van de meest opmerkelijke aanbevelingen die de Nationale Conventie doet in haar concept-eindrapport.



De conventie, een groep van deskundigen die in opdracht van de regering ons staatsbestel onder de loep neemt, denkt dat deze 'belasting in natura' de inzet van burgers voor de samenleving zal versterken.



Voor werkgevers zou eveneens zo'n regeling in het leven geroepen moeten worden. Die krijgen dan een fiscale tegemoetkoming als zij hun personeel in staat stellen tijdens werktijd vrijwilligerswerk te doen.

De Nationale Conventie komt in het voorlopige eindrapport met maar liefst 41 zwaarwegende adviezen aan de regering, die uiteenlopen van meer macht aan de premier tot verplichte werkstages voor jongeren. Begin september vergadert het comité van wijze mannen en vrouwen nog één keer en formuleert dan de definitieve adviezen. Volgens een woordvoerder van de conventie zullen die niet veel afwijken van wat nu in het concepteindrapport staat.