National Lottery krijgt chari-concurrentie

11 mei 2006

De National Lottery, de grootste charitatieve loterij van Engeland, heeft er sinds kort concurrentie bij. Monday is een online loterij die een aanzienlijk deel van de ingelegde gelden uitkeert aan charitatieve instellingen. Vooralsnog kunnen alleen doelen die een omzet van 500.000 pond of meer hebben participeren in de online loterij.

Monday ontleent haar naam aan het moment waarop de trekkingen plaatsvinden. Die trekkingen vinden namelijk steevast plaats op maandag. Met 1 pond wordt meegespeeld in 2 trekkingen. Er worden prijzen uitgekeerd tot 200.000 pond. Elke week wordt er gespeeld voor vijf goede doelen. Dit vijftal wisselt wekelijks. Wie een specifiek goed doel een warm hart toedraagt kun dus door het moment van meespelen bepalen waar zijn inleg terecht komt. Dertig procent van de inleg wordt uitgekeerd aan de aangesloten goede doelen. Dit zijn er ondertussen zeventig.

Doel van de loterij is volgens initiatiefnemer en zakenman Craig Freeman om, meer dan bij de National Lottery het geval is, kleine doelen te laten profiteren van de loterij. In dat opzicht is de beslissing om een ondergrens van 500.000 pond voor participerende doelen te hanteren curieus. Freeman stelt echter nu eerst met grote namen het publiek over de streep te willen trekken om daarna de kleintjes in de slagschaduw van de groten mee te laten profiteren.

Eén interessante vraag rest nog: komt de online chari-loterij ook naar Nederland? En wordt dan uitgekeerd aan Nederlandse doelen? Vanwege het grensoverschrijdende karakter van het internet, is dit een reële optie. Maar vooralsnog zijn er door de initiatiefnemers van de charitatieve loterij nog geen plannen in deze richting publiekelijk uitgesproken.