Toon alles (1)

Longfonds pleit in Den Haag voor Nationaal Plan Gezonde Lucht

1 november 2016, 10:00
Michael Rutgers: ‘Samenhang en ambitie ontbreken. De overheid hanteert normen die niet gezond zijn.'
Michael Rutgers: ‘Samenhang en ambitie ontbreken. De overheid hanteert normen die niet gezond zijn.'
Het Longfonds staat vandaag in Den Haag op de barricaden voor schone lucht. ‘De lucht die we in Nederland inademen, is ongezond. Elk jaar overlijden in Nederland 5.700 mensen aan de gevolgen, 12.000 mensen belanden met spoed in het ziekenhuis. Hoog tijd voor een stevige aanpak die de lucht in Nederland structureel gezonder maakt’, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, die vandaag in Den Haag pleit voor een Nationaal Plan Gezonde Lucht.
 
De lucht in Nederland is niet gezond, zegt het Longfonds. Mensen worden letterlijk doodziek door de lucht die zij inademen. Luchtvervuiling veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten.
 
‘Normen niet gezond’
Toch staat in de Nederlandse aanpak van luchtkwaliteit gezondheid niet voorop. Rutgers: ‘Samenhang en ambitie ontbreken. De overheid hanteert normen die niet gezond zijn. Lokale bestuurders die hun burgers gezond willen houden, stuiten landelijk op onwil en onmacht. En als we moeizaam winst boeken, dan wordt dat achteloos tenietgedaan door bijvoorbeeld harder te gaan rijden.'
 
Aandacht voor alle bronnen van vervuiling
Vandaag pleit het Longfonds, met acteur/regisseur Edwin de Vries, longpatiënt en ambassadeur van het Longfonds, en schoolkinderen van basisschool De Dubbelster uit Amersfoort, bij de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu voor een Nationaal Plan Luchtkwaliteit. Doel is gezondheidswinst, met aandacht voor alle bronnen van vervuiling: industrie, verkeer, intensieve veeteelt, houtrook. De regering moet met gemeenten regie nemen om snel gezondheidswinst te boeken, meent het Longfonds. De grootste vervuilers moeten als eerste worden aangepakt (zoals vervuilende scooters en diesels), schone en gezonde alternatieven verdienen stimulering.
 
Het pleidooi van het Longfonds voor een Nationaal Plan Gezonde Lucht wordt gesteund door organisaties uit de zorg en wetenschap: de kinder(long)artsen (NVK-SKL), gespecialiseerde huisartsen voor astma en COPD (CAHAG), patiëntenorganisaties (Longfibrose, Pulmonale Hypertensie, Hart & Vaat Groep), de longwetenschappers (NRS), de longartsen (NVALT), de Long Alliantie Nederland (LAN), KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting.
 
In 2017 start het Longfonds een campagne om mensen bewust te maken van de lucht die zij inademen.

Klik hier voor het interview met Michael Rutgers en Stientje van Veldhoven op Radio1.
gerelateerde items