Toon alles (1)

Na zes jaar daling: meer vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk

20 februari 2013, 04:00
Na zes jaar daling: meer vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk
Na zes jaar daling: meer vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk
Onderzoek van de Britse regering heeft aangetoond dat de daling in het aantal vrijwilligers in het land eindelijk is stopgezet. Het aantal nam tussen 2011 en 2012 toe met zes procent. Dat is de eerste stijging sinds 2005.

Het Community Life onderzoek laat zien dat het aantal mensen dat tenminste eens per jaar vrijwilligerswerk verricht, is gestegen tot 71 procent. Ook het aantal mensen dat zich minstens eens per maand vrijwillig inzet is gestegen: van 41 procent in 2011 tot 49 procent vorig jaar. Het onderzoek is gebaseerd op 2.262 interviews met volwassenen in het Verenigd Koninkrijk.

“Niet alleen Olympische Spelen”
Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, meent Nick Hurd (foto), minister van Civil Society, dat de stijging niet alleen te danken is aan de Olympische Spelen. “Veel activiteiten betreffen de periode voor de Spelen”, zegt hij. “Het gaat om miljoenen mensen in het gehele land. Ik twijfel er niet aan dat de Spelen geïnspireerd hebben, maar dat evenement is niet alleen verantwoordelijk voor de stijging van de aantallen.”

Stimulering door werkgevers
Volgens Hurd was voor vrijwilligers het gebrek aan tijd een van de belangrijkste redenen om in het verleden te stoppen. Nu wordt vrijwilligerswerk steeds meer door werkgevers gestimuleerd. Bovendien heeft de overheid programma’s in het leven geroepen die vrijwilligerswerk aantrekkelijk maken, zoals de National Citizen Service, waaraan 26.000 mensen deelnamen.
gerelateerde items