Na de verkiezingen: de positie van ontwikkelingsdeskundigen

Na de verkiezingen: de positie van ontwikkelingsdeskundigen
Na de verkiezingen: de positie van ontwikkelingsdeskundigen
17 september 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de specialisten van ontwikkelingssamenwerking? Vice Versa analyseerde kort de zetelverdeling van de belangrijkste partijen in de Tweede Kamer en de invloed daarvan op de leden die voor ontwikkelingssamenwerking een belangrijke rol (hadden) kunnen spelen.

Eric Smaling (SP)
Hoewel vooraf anders gedacht, komt Eric Smaling, hoogleraar duurzame landbouw, ex-ontwikkelingswerker en ex-directeur van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, niet in de Kamer. Hij staat op nummer 16 van de SP en zijn partij is verrassend genoeg blijven steken op 15 zetels.

Wassila Hachchi (D66)
Wassila Hachchi van D66 lijkt het net wel te halen, omdat de prognose 12 zetels aangeeft voor haar partij en ze precies op die plek staat. Zij moet wachten tot de voorkeurstemmen geteld zijn om zeker te zijn van haar positie. ‘Ik ben blij onder voorbehoud,’ zegt Wassila Hachchi. Op de vraag of ze, als ze in de Kamer komt, opnieuw de functie van woordvoerder ontwikkelingssamenwerking wil bekleden, antwoordt ze instemmend. ‘Ja, dat zou ik willen.’

Sjoera Dikkers (PvdA)
Sjoera Dikkers (PvdA) is opnieuw verzekerd van een plaats in de Kamer. Ruim voor haar staat echter een andere specialist op het terrein van internationale samenwerking, Désirée Bonis, op de negende plaats. Bovendien zouden ook experts als Roelof van Laar of Amma Asante misschien kunnen doorschuiven, als de PvdA gaat regeren en mensen nodig heeft als ministers en staatssecretarissen.

Bram van Ojik (GroenLinks)
Bij GroenLinks is Bram van Ojik verzekerd van een plaats. Arjan El Fassed valt er buiten vanwege het verlies van 7 zetels, waarmee de partij nu op 3 zetels eindigt.

Ingrid de Caluwé (VVD)
Bij de VVD lijkt het erop dat Ingrid de Caluwé met haar 41e plaats kantje boord de Kamer heeft weten te halen.

Arjan Erkel (CDA)
In principe maakt Arjan Erkel (23e plaats) van het CDA (13 zetels) nog een kans met voorkeurstemmen. Met het vertrek van Kathleen Ferrier is nog niet bekend wie anders de rol van woordvoerder ontwikkelingssamenwerking op zich zal nemen bij het CDA. Over de toekomst van Ben Knapen is ook nog niets duidelijk.

Klik hier voor het volledige artikel van Vice Versa.