MVO rapport: bedrijven doen het goed, overheid blijft achter

22 februari 2007
Nieuws | | Politiek en overheid

Enkele dagen terug verscheen het rapport "Terugblikken en Vooruitzien", waarin in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de staat van MVO in het Nederlandse bedrijfsleven in kaart is gebracht. Belangrijkste conclusies: het bedrijfsleven scoort goed en heeft de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. De overheid blijft daar echter bij achter.


Het onderzoek is uitgevoerd door NovioConsult Van Spaendonck en CREM en is een vervolg op eerder onderzoek uit 2001. De onderzoekers constateren in algemene zin dat MVO in het Nederlandse bedrijfsleven sterk in opkomst is. Aan de AEX genoteerde bedrijven scoren ook in internationaal perspectief goed.



Er worden nog meer conclusies getrokken:



- Er lijkt zich de afgelopen jaren een trendbreuk te hebben voorgedaan die ertoe heeft geleid dat bedrijven beter aanspreekbaar zijn op MVO.

- De vraag of de beoogde doelstelling van het kabinet (de ontwikkeling van MVO versnellen) is bereikt kan bevestigend worden geantwoord. De doelstelling om het gehele bedrijfsleven op MVO-gebied actief te laten worden is niet gehaald.

- De kabinetsnotitie uit 2001 was onvoldoende hands on en onvoldoende gebaseerd op een gedegen analyse van de mogelijkheden en noodzakelijkheden. Er was weinig diepgang en de doelstellingen niet allemaal even realistisch.

- Er zijn trends gaande die de komende jaren kunnen leiden tot een versnelling van MVO. Denk bijvoorbeeld aan ‘van niche naar mainstream', ‘ketenverantwoordelijkheid' en de groeiende rol van de financiële sector, waaronder de pensioenfondsen.

- De overheid is als inspirator en voorbeeld op het gebied van MVO de afgelopen periode tekortgeschoten. Als ‘inspirator' doordat de overheid volgens bedrijven en NGO's te weinig ambitie heeft laten zien en het bedrijfsleven niet heeft uitgedaagd.

- Overheden lopen zelf op MVO-gebied, denk bijvoorbeeld aan duurzaam inkopen, achter.

- Er blijkt een toenemende behoefte te zijn aan een aanpak op maat, een branchegerichte praktische vertaling van MVO, zowel voor het grootbedrijf als het MKB.



Het gehele rapport kan hier worden gedownload.



 

MVO