MVO Platform trekt aan de bel over 'slappe' kabinetsvisie

5 maart 2008
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (5 maart) - Onlangs kwam het kabinet met de Kabinetsvisie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2008-2011. Volgens het MVO Platform stelt dit stuk in vele opzichten teleur. Het platform schreef haar onvrede van zich af in een brief aan de vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer.


De kabinetsvisie wordt op 6 maart besproken in de vaste Commissie voor Economische Zaken. Een goed moment dus om de Kamer nog even te wijzen op hiaten in de overkoepelende visie van het kabinet op MVO. Het MVO Platform doet maar liefst dertien aanbevelingen, waarin de regering wordt aangespoord om eens wat meer ambitie te tonen.

 


Want die ambitie, daar ontbreekt het aan, aldus het platform. Er wordt een te rooskleurig beeld geschetst van wat al bereikt is. En dus worden ook de benodigde acties onderschat. Het platform wijst nog eens op het in 2007 afgeronde Voortgangsonderzoek van het Ministerie van Economische Zaken. Daaruit bleek dat een beperkte kopgroep van bedrijven werk maakt van MVO.

 


Het MVO Platform pleit ervoor om het voor ondernemers makkelijker te maken om ‘MVO ondernemer' te zijn, onder andere door meer te werken met financiële prikkels bij goed gedrag. Er zouden ook sancties moeten worden opgelegd aan bedrijven die achterblijven.

 


Een ander voorstel van het platform is het aanpassen van de definitie van MVO die het kabinet hanteert, zodat ook ketenverantwoordelijkheid en naleving van (inter)nationale regelgeving in andere landen eronder valt. Het MVO platform acht het ongewenst dat internationaal overeengekomen arbeids- en milieunormen worden overgelaten aan de vrijwillige afweging van bedrijven.

 


In het MVO Platform werken 35 maatschappelijke organisaties en vakbonden samen.

 


Zie ook: www.mvoplatform.nl  

MVO