Musthave Fondsenboek 2021: 1416 fondsen om uit te kiezen, bijvoorbeeld...

Foto: David Clode/Unsplash
Foto: David Clode/Unsplash
16 juni 2021
Nieuws | | Walburg Pers

... de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting. In het Fondsenboek 2021 zijn 1416 bijzondere Nederlandse particuliere vermogensfondsen opgenomen die mensen en organisaties willen steunen bij hun maatschappelijke activiteiten. Een musthave voor iedereen die met zijn of haar organisatie wil bijdragen aan een betere wereld. Deze week uitgelicht: de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting tot bevordering der entomologische wetenschap. 

PICK OF THE WEEK: DE UYTTENBOOGAART-ELIASEN STICHTING


Rubriek:
natuur, milieu en dieren onderwijs en onderzoek

Algemeen:
WEBSITE www.ue-stichting.nl TYPERING hybride fonds OPGERICHT 25-02-1937 RECHTSVORM stichting KVK 41198395 ANBI STATUS ja DIRECTIE geen directiegegevens bekend BESTUUR Drs. P. Koomen, voorzitter; dr. P. Oosterbroek, penningmeester; Sj. Tiemersma, secretaris; dr. J.A.J. Breeuwer; O. Franken MSc; mw.drs. M.J. van Straten; A. Krediet PhD; dr. O.J. Vorst; Dr. M. Liefting; Drs. A. Weiss.

Missie:
DOELSTELLING Het bevorderen van de entomologische wetenschap in Nederland. De stichting tracht dit doel te bereiken door subsidie te verstrekken ten behoeve van activiteiten op het gebied van de entomologie in Nederland. STICHTER(S) Dr. D.L. Uyttenboogaart en E.D. Uyttenboogaart-Eliasen HISTORIE De belangstelling van Uyttenboogaart voor insekten begon al in 1884 in de eerste klas van de HBS in Tiel, waar hij, in de traditie van Heimans en Thijsse, door zijn leraar natuurlijke historie werd aangemoedigd het veld in te gaan, te observeren, te verzamelen en te prepareren. Na zijn middelbare schooltijd moest hij een echt vak kiezen in plaats van biologie of een andere werd Uyttenboogaart gemeente-ambtenaar te Amsterdam, maar al spoedig kwam hij in het bedrijfsleven terecht. Na zijn werk in het bedrijfsleven, ging hij zich vanaf 1928 geheel aan allerlei aspecten van de entomologie wijden: taxonomie, biologie, en toegepaste entomologie. Zijn primaire studie-groep werd gevormd door de kevers, met name de Curculionidae (snuitkevers), en zijn meest geliefde exploratie-gebied bestond uit de Canarische Eilanden. Op latere leeftijd besloot het echtpaar zijn nalatenschap zorgvuldig en ten gunste van de entomologie te regelen. Daartoe werd door hen in 1937 een stichting opgericht, met het doel dat deze later de door hen voorziene zorgen van de entomologie in Nederland financieel zou kunnen verlichten. BELEIDSPLAN OP WEBSITE ja.

Doelgroep:
ALGEMEEN dieren, studenten SPECIFIEK (Onderzoeks) projecten waarmee de kennis van de Entomologie in Nederland wordt bevorderd. ACTIVITEITEN Subsidie wordt o.m. verleend voor het doen van onderzoek, het afleggen van werkbezoeken, het bijwonen van congressen en symposia, het ondersteunen van de uitgave van publicaties en het gebruik van apparatuur benodigd voor entomologisch onderzoek. Daarnaast is de UES eveneens actief door het: Instellen of doen voortbestaan van een speciale leerstoel aan een Nederlandse universiteit; Onderhouden en verrijken van de bibliotheek van de Nederlandse Entomologische Vereniging; Geven van subsidies voor het onderhoud en huisvesting van openbare verzamelingen op Entomologisch gebied; Toekennen van prijzen op Entomologische gebied (Uyttenboogaart-Eliasen prijs (€ 2.500), UE-Stimuleringsprijs (€ 1.250) en de Master Thesis prijs (€ 500). INTERVENTIENIVEAU  Steun aan individuen (directe steun).

Werkgebied:
ACTIERADIUS Nationaal LAND Zuid-Afrika, Pakistan, Vietnam, Suriname, Australië, Nieuw-Zeeland, Nederland, Mozambique, Namibië.
Bestedingen: BUDGET niet openbaar ONDERSTEUNDE PROJECTEN P/J 32 SOORT BIJDRAGE giften overig BOVENGRENS geen ONDERGRENS geen.

Projecten:
CRITERIA Een project gericht op de bevordering van de Entomologie kan betreffen: een research project, verzamelreis, studiereis, publicatie of het bijwonen van een congres c.q. symposium. Voor de specifieke richtlijnen van verschillende activiteiten kunt u de website raadplegen. DOORLOOPTIJD korter dan 1 jaar STATUS AANVRAGER individuen/gezinnen overig VOORKEUR/UITSLUITING Projecten die al zijn begonnen of reeds zijn afgelopen komen niet meer voor subsidie in aanmerking. Entomologische activiteiten in het kader van BSc of MSc studies, komen niet voor subsidie in aanmerking. Voor studiebeurzen worden geen middelen ter beschikking gesteld.Bij wijze van uitzondering wordt, onder bijzondere voorwaarden, aan BSc of MSc studenten toegestaan subsidie voor bezoek van een congres/symposium aan te vragen, mits een presentatie wordt gegeven. Personele kosten worden in het algemeen niet gesubsidieerd.

Procedure:
OP AANVRAAG ja DOORLOOPTIJD 3-6 maanden AANVRAAGPROCEDURE Alle aanvragen voor subsidie dienen te worden ingediend door middel van het aanvraagformulier dat via de website kan worden gedownload. Op andere wijze ingediende aanvragen worden niet in behandeling genomen. De subsidieaanvraag (op een ingevuld aanvraagformulier) wordt digitaal (als WORD-bestand of – bij voorkeur- als PDF-document) gestuurd naar het secretariaat van de UES. Bij een subsidieaanvraag hoort een volledige begroting voor het bedrag van de aanvraag. De totale kosten van de activiteit dienen onderdeel uit te maken van deze begroting. Indien van toepassing dienen ook de inkomsten van de activiteit vermeld te worden, inclusief bijdragen van derden en eigen bijdragen van de aanvrager. Aanvragen bij andere instellingen voor de activiteit dienen, met het beoogde of behaalde resultaat, te worden gemeld. Subsidieaanvragen kunnen ieder moment van het jaar worden ingestuurd, maar bij voorkeur kort voor één van de sluitingsdatums, 15 april en 15 november, voor behandeling in de mei- resp. decembervergadering. Aanvragen ingediend ná de sluitingsdatum kunnen, indien nog van toepassing, voor een volgende vergadering worden ingediend. URL www.ue-stichting.nl/index.php/subsidiewijzer/subsidieaanvraagformulier

Financieel:
INKOMSTEN EV € 102.433 HERKOMST MIDDELEN vermogen BOEKJAAR 2018 JAARVERSLAG OP WEBSITE ja.

Contact:
BEREIKBAAR PER post e-mail telefoon CONTACTPERSOON J. van der Bijl POSTADRES Nassauplein 9, 2011 PG Haarlem EMAIL (ALGEMEEN) uestichting@gmail.com TELEFOON (ALGEMEEN) 06-19012190.

GRATIS HET FONDSENBOEK!
Word PREMIUM-lid van De Dikke Blauwe en ontvang drie edities van het gedrukte De Dikke Blauwe Magazine, en tevens het Fondsenboek 2021 ter waarde van €99! klik hier

Wilt u het Fondsenboek 2021 van uitgeverij Walburg Pers met betrouwbare en actuele informatie over 1416 instellingen (ook verkrijgbaar op USB-stick) los bestellen? Dat kan natuurlijk ook: klik hier.