Musthave Fondsenboek 2021: 1416 fondsen om uit te kiezen, bijvoorbeeld...

Foto: Judith Prins/Unsplash
 
Foto: Judith Prins/Unsplash
 
16 maart 2021
Nieuws | | Walburg Pers

Stichting Fonds ten behoeve van de Landbouw in de provincie Groningen...
In het FondsenBoek 2021 zijn 1416 bijzondere Nederlandse particuliere vermogensfondsen opgenomen die mensen en organisaties willen steunen bij hun maatschappelijke activiteiten. Een musthave voor iedereen die met zijn of haar organisatie wil bijdragen aan een betere wereld. Deze week uitgelicht: de Stichting Fonds ten behoeve van de Landbouw in de provincie Groningen, die al vanaf 1878 landbouwprojecten en sociaal-culturele initiatieven ondersteunt voor de mooie provincie Groningen.

PICK OF THE WEEK: STICHTING FONDS TEN BEHOEVE VAN DE LANDBOUW IN DE PROVINCIE GRONINGEN

Rubriek:
maatschappij, welzijn en samenleving, kunst en cultuur, economische ontwikkeling en microkrediet, natuur, milieu en dieren

Algemeen:
WEBSITE www.fondslandbouwgroningen.nl TYPERING vermogensfonds OPGERICHT 01-11-1878 RECHTSVORM stichting KVK 41009968 ANBI STATUS nee DIRECTIE geen directiegegevens bekend BESTUUR Cvdk F.J. Paas, voorzitter; R.E. Torringa, penningmeester; R.E. Torringa, secretaris; mw. A.M. Kremer-Perdok; mw. G.J. Klaassen-Prinsen; N.J. van den Akker; A. Datema; D.A. Hollenga.

Missie:
DOELSTELLING Het Fonds ten behoeve van de Landbouw in de provincie Groningen verleent financiële bijdragen aan initiatieven, die de landbouw in de Provincie Groningen ondersteunen. En doordat het Fonds Groningen 1948 erin is opgenomen verleent het Fonds ten behoeve van de Landbouw ook bijdragen aan activiteiten op het terrein van industrie, handel, nijverheid en op het terrein van het sociale en culturele leven. HISTORIE Op 1 november 1878 is de stichting het ‘Fonds ten behoeve van de Landbouw in de provincie Groningen’ in het leven geroepen. Het is de voortzetting van de ‘Maatschappij van landeigenaren en vastbeklemde meijers in de provincie Groningen’, opgericht in 1823. Deze maatschappij was niet alleen een schepping van Koning Willem I, zij was aan des Konings toezicht onderworpen en bovendien financieel gebonden aan Zijner Majesteits Regering. In 1865 vindt de laatste aflossing plaats. Waarna in 1866 de stichting geheel zelfstandig wordt bij koninklijk besluit. Dit besluit houdt in dat de leden van de stichting in het vervolg benoemd zullen worden door Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen en dat aan dit college verslag zal worden gedaan. In de loop der jaren heeft de stichting haar werkterrein verlegd van het verlenen van hypotheken naar het toekennen van bijdragen aan projecten. Drieëntachtig jaar later vindt de tentoonstelling Groningen 1948 plaats. Waarschijnlijk heeft het Fonds ten behoeve van de Landbouw bijgedragen aan de totstandkoming van de tentoonstelling. Uit de revenuen van de tentoonstelling ontstaat het Fonds Groningen 1948. Eerst in 1993 wordt dit fonds opgenomen in het Fonds ten behoeve van de Landbouw, na vele jaren van bestuurlijke samenwerking.

Doelgroep:
SPECIFIEK Initiatieven en activiteiten op het terrein van landbouw, industrie, handel, nijverheid en op het terrein van het sociale en culturele leven in de Provincie Groningen. ACTIVITEITEN Geen specifieke activiteiten bekend INTERVENTIENIVEAU Steun op niveau van maatschappij zelf (beleidsbeïnvloeding, etc.).

Werkgebied:
ACTIERADIUS Regionaal LAND Nederland REGIO Groningen.

Bestedingen:
BUDGET € 20.000 TOELICHTING Driekwart van het budget is bestemd voor landbouw en één kwart is bedoeld voor activiteiten die bijdragen aan het bekendmaken van de provincie Groningen. SOORT BIJDRAGE giften BOVENGRENS geen ONDERGRENS geen.

Projecten:
CRITERIA De projecten ter ondersteuning van de landbouw zullen onder andere worden getoetst op: onderscheidende opzet; mate van zelfstandigheid, na aanloopperiode zelfstandig kunnen voortbestaan; financiële verantwoording. De culturele projecten zullen onder andere worden getoetst op: onderscheidende opzet; eenmalig project; bijdrage leveren aan de leefbaarheid en cultuur in het landelijk gebied; bijdrage leveren aan bekend maken van de provincie Groningen; inzet door vrijwilligers; eventueel samenhang met landbouw. DOORLOOPTIJD onbekend STATUS AANVRAGER stichting of vereniging (non-profit) kerkelijke instelling onderwijsinstelling VOORKEUR/UITSLUITING geen voorkeur of uitsluiting bekend.

Procedure:
OP AANVRAAG ja AANVRAAGPROCEDURE De deadline voor het insturen van aanvragen staat vermeld op de website. In beginsel moet de activiteit waarvoor u een bijdrage vraagt plaatsvinden na het moment waarop de subsidie kan worden toegekend. Uw aanvraag dient de volgende bestanddelen te bevatten: omschrijving van het project; financiële opzet van het project; email-adres waar u de ontvangstbevestiging wilt; ontvangen; naam, adres, postcode en woonplaats aanvrager. U stuurt de aanvraag als pdf-bestand per e-mail. URL www.fondslandbouwgroningen.nl/aanvragen/

Financieel:
HERKOMST MIDDELEN vermogen.

Contact:
BEREIKBAAR PER post, e-mail ☒ telefoon CONTACTPERSOON R.E. Torringa POSTADRES J. Marthastraat 50, 9989 EH Warffum EMAIL (ALGEMEEN) info@fondslandbouwgroningen.nl.



GRATIS HET FONDSENBOEK!

Word PREMIUM-lid van De Dikke Blauwe en ontvang drie edities van het gedrukte De Dikke Blauwe Magazine, en tevens 
Het Fondsenboek 2021 ter waarde van €99! 
klik hier

Wilt u Het Fondsenboek 2021 van uitgeverij Walburg Pers met betrouwbare en actuele informatie over 1416 instellingen (ook verkrijgbaar op USB-stick) los bestellen? Dat kan natuurlijk ook: klik hier.