Museumvereniging: ‘Minister had advies Raad voor Cultuur moeten volgen’

19 juni 2019, 06:00
Minister Ingrid van Engelshoven (Foto: Rijksoverheid)
Minister Ingrid van Engelshoven (Foto: Rijksoverheid)
Nederlandse musea zijn blij met de erkenning die blijkt uit de investeringen van minister Van Engelshoven. In haar uitgangspuntenbrief zet Van Engelshoven haar cultuurbeleid uiteen voor het jaar 2020 en de periode 2021-2024. Maar: ‘Het is een gemiste kans dat de minister het besteladvies van de Raad voor Cultuur niet volgt, waar het gaat om €2 miljoen extra voor kleinere en kwetsbare musea’, schrijft brancheorganisatie de Museumvereniging in een reactie op de brief. Verder vraagt de Museumvereniging middelen voor eerlijke beloningen, voor capaciteit en competenties van conservatoren en voor kennis en kunde van museummedewerkers. 

De meerjarige zekerheid die rijksmusea in de Erfgoedwet krijgen, verstevigt het fundament van deze musea. De minister wil hen stimuleren tot vernieuwing, educatie & participatie en eerlijke beloningen. Daarom stelt zij toepassing van de Fair Practice Code als subsidievoorwaarde. Voor de rijksmusea vraagt dat jaarlijks om ten minste €2,5 miljoen extra. Goed opdrachtgeverschap en goed werkgeverschap zijn van wezenlijk belang voor een gezond bestel van musea in Nederland.
 
€3 miljoen voor twaalf musea in twaalf provincies beschikbaar
‘Het is positief dat de minister het besteladvies van de Raad voor Cultuur overneemt om gemeentelijke en provinciale musea te ondersteunen. Zij doet dit door in de basisinfrastructuur voor publiekstaken jaarlijks per provincie €0,25 miljoen voor één museum ter beschikking te stellen. Dit in aanvulling op de verantwoordelijkheid die provinciale en gemeentelijke overheden hebben voor vergroting van het draagvlak voor musea. Vice versa zou moeten gelden dat deze overheden ook verantwoordelijkheid nemen voor de rijksmusea in hun omgeving’, schrijft de Museumvereniging.
 
€2 miljoen ontbreekt nog voor kleinere en kwetsbare musea vanaf 2020
De Museumvereniging vindt het een gemiste kans dat de minister het besteladvies van de Raad voor Cultuur niet volgt, waar het gaat om €2 miljoen extra voor kleinere en kwetsbare musea vanaf 2020. ‘De voorgestelde impuls van jaarlijks €1 miljoen via een regeling bij het Mondriaan Fonds is een sigaar uit eigen doos voor met name de helft van de middelgrote en kleine musea die nog altijd rode cijfers schrijven’, aldus de brancheorganisatie.
 
(Bron: Museumvereniging)
 
gerelateerde items