Toon alles (1)
Canick Hermans

Multimiljonair Jan Rijsdijk wil straatarm sterven

17 september 2020, 06:00
Oud-havenbaron Jan Rijsdijk gaat (bijna) alles weer weggeven...
Oud-havenbaron Jan Rijsdijk gaat (bijna) alles weer weggeven...
Rijmond-journalist Jelle Gunneweg interviewde voor Rijnmond onlangs ex-havenondernemer Jan Rijsdijk (77). Die gaf onlangs zijn landgoed in Kalmthout op om in een appartement van 119m2 te gaan wonen. Hij verkocht zijn kasteel De Markgraaf aan DJ Afrojack en doneert een groot deel van de financiële opbrengst aan goede doelen. Rijsdijk: ‘De eerste driekwart van je leven bouw je van alles op. Nu ik nog een kwartje over heb wil ik het helemaal anders gaan doen. Ik wil ontspullen en minder bezitten. Ik ben een idealist, geen kapitalist.’
 
Self-made man
Als kleine jongen groeide Rijsdijk op in een arm gezin in het centrum van Rotterdam. Hij weet daardoor heel goed hoe het is om weinig geld te hebben. Rijsdijk: ‘Als je ouder wordt, heb je minder nodig. Ik geloof in: ‘Wie goed doet, goed ontmoet.’ Ik kan het geld missen, want ik heb veel meer gekregen dan ik nodig heb. Eigenlijk zou iedereen elkaar moeten helpen, zeker als je veel geld of spullen hebt. Daarmee maak je de wereld wat dragelijker, vriendelijker en meer respectvol’, aldus Rijsdijk tegenover Rijnmond. 
Rijsdijk verwierf zijn fortuin met de verkoop van zijn zelf opgebouwde bulkoverslagbedrijf Interstevedoring, dat hij in de jaren ‘90 voor een flink bedrag verkocht. Hij verhuisde vervolgens naar België, waar hij zijn kasteel liet bouwen. Van alle plekken waar hij heeft gewoond, was hij het meest verliefd op De Markgraaf. Toch koos hij ervoor om het te verkopen. Rijsdijk: ‘Ik heb De Markgraaf gebouwd om iets achter te laten. Ik herkende mijn eigen verhaal in het verhaal van Afrojack en ik heb er vertrouwen in dat hij er net zo goed voor gaat zorgen als ik. Zodat het er over twintig jaar nog goed bijstaat.’
 
Kunstcollectie
In de jaren na de verkoop van zijn bedrijf herontdekte Rijsdijk zijn liefde voor kunst door zichzelf te ontwikkelen tot kunstschilder en het verzamelen van een grote collectie kunstwerken. Naast de financiële donaties stelt hij die kunstcollectie en andere bezittingen ook ter beschikking. De loods waarin al zijn spullen staan opgeslagen raakt inmiddels leger en leger, want sinds zijn ‘weggeefaankondiging’ op TV Rijnmond stromen de donatieverzoeken binnen. Maar zomaar weggeven doet Rijsdijk niet. ‘Ik bekijk de verzoeken kritisch, want mijn hart en ziel moeten ervan overtuigd zijn dat het goed is. Als dat niet zo is, bedank ik vriendelijk.’, aldus Rijsdijk.
 
Inmiddels schonk Rijsdijk muziekinstrumenten uit India aan het holistische centrum in Kalmthout en is hij bezig een container met spullen te vullen om naar Suriname te sturen. Ook zijn oude buurmeisje kreeg een schilderij en er staan nog allerlei andere weggeefacties op de planning. Zodat de nu nog multimiljonair over een tijdje niks meer in bezitting heeft en straatarm kan eindigen.
 
Bron: Rijnmond, Jelle Gunneweg
Bekijk het video-interview van Rijnmond met Jan Rijsdijk: klik hier
gerelateerde items