Toon alles (3)

De helpende handen van Muhammad Ali

7 juni 2016, 10:00
Muhammad Ali
Muhammad Ali
De vorige week overleden bokslegende Muhammad Ali streed niet alleen in de ring, maar ook daarbuiten. Weliswaar voor een ander doel, maar hij zette zijn vrije tijd regelmatig in om onrecht aan de kaak te stellen en zijn medemens vooruit te helpen. Al tijdens zijn carrière organiseerde hij gevechten in ontwikkelingslanden om de situatie daar op de kaart te zetten. Hij bracht zelfs persoonlijk voedselpakketten naar kinderen in Ivoorkust, Indonesië, Mexico en Marokko. In totaal werden uit zijn naam 232 miljoen maaltijden uitgedeeld.
 
Na zijn pensioen in 1981 wijdt Ali zich aan het promoten van wereldvrede en hield hij zich bezig met mensenrechten, racisme en hongerbestrijding. Daarnaast hielp hij veel lokale projecten als soepkeukens, ziekenhuizen en organisaties als de Special Olympics en Make-A-Wish Foundation. Ook richtte hij het Muhammad Ali Parkinson Center op in het Barrow Neurological Institute in Phoenix, Arizona.
 
Awards
Ali ontving voor zijn werk diverse awards. Amnesty International kende hem hun Lifetime Achievement Aaward toe, Kofi Annan benoemde hem tot United Nations Messenger of Peace en hij werd benoemd tot International Ambassador of Jubilee 2000. Daarnaast ontving hij de Presidential Citizens Medal en de Presidential Medal of Freedom in 2005.
 
‘Uplift and inspire’
‘I’ve always wanted to be more than just a boxer. More than just the three-time heavyweight champion. I wanted to use my fame, and this face that everyone knows so well, to help uplift and inspire people around the world’, aldus Ali, die op 3 juni op 74-jarige leeftijd overleed aan een septische shock. Ali leed al dertig jaar aan Parkinson. Hij wordt aankomende vrijdag begraven in zijn thuisstad Louisville, Kentucky.
 

Een rondleiding door het Muhammad Ali Parkinson Center
 
gerelateerde items