Toon alles (2)

Je spijsvertering is van levensbelang

14 november 2019, 00:00
Je spijsvertering is van levensbelang
Je spijsvertering is van levensbelang
Je spijsvertering werkt keihard. Dag in, dag uit. Je spijsvertering is van levensbelang, Als je gezond bent, kan je spijsvertering je beste vriend zijn. Maar je spijsvertering kan ook je vijand zijn: ze kan je bang of eenzaam maken, je laten schamen, je uitputten, slopen of je wereld klein maken. Je spijsvertering kan zelfs je dood worden. Voor bijna twee miljoen Nederlanders is hun spijsvertering geen vriend. Zij hebben problemen met hun slokdarm, lever, alvleesklier, galblaas, maag en/of darmen. Voor sommigen is het zelfs hun grootste vijand. 

Waar wij voor strijden
Het aantal mensen met spijsverteringsziektes is groot en neemt toe. Eén op de vier mensen is bekend bij de huisarts met spijsverteringsproblemen. Dat we het spijsverteringstelsel veel serieuzer moeten nemen, laten ook de meest recente en bekende cijfers zien. Als je in Nederland kanker krijgt, is de kans het grootst dat het in de spijsvertering zit. In 2017 zijn 13.000 mensen overleden als gevolg van kanker aan het spijsverteringstelsel. Dat zijn er ruim 35 per dag. Dit gaat de komende jaren alleen nog maar meer worden. Alleen al door demografische ontwikkelingen zal aantal mensen dat bij de huisarts komt met spijsverteringsproblemen in 2030 10% hoger zal liggen dan in 2017. Daarnaast neemt het aantal gevallen van kanker aan het spijsverteringsstelsel volgens de laatste berekeningen toe met wel 25%.
Onze spijsvertering zal waarschijnlijk altijd vijanden houden. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.

Hoe u kunt bijdragen
Met uw gift maakt u wetenschappelijk onderzoek naar vroege opsporing mogelijk. Door er op tijd bij te zijn is de kans op genezing bij kanker in het spijsverteringsstel relatief groot. Ziektes worden sneller opgespoord waardoor een gerichtere behandeling kan starten. Daarmee worden levens gered. Graag gaan wij met u in gesprek over de mogelijkheden om onderzoek te steunen of nieuw onderzoek mogelijk te maken.  

Doelbesteding
De doelbesteding In 2018 bedroeg 87,1% (€ 6.323.288)

Contactpersoon
Major Donors kunnen contact opnemen met:
Mirjam van Drenth
mirjamvandrenth@mlds.nl
033 75 23 561  
 
ALGEMENE INFORMATIE
Bernique Tool

Maag Lever Darm Stichting
www.mlds.nl
info@mlds.nl
033-7523500
Directeur: Bernique Tool
Voorzitter: Joris Backer
Doelstelling: In Nederland is geen sterfte, angst, pijn, isolement, sterfte of schaamte meer door spijsverteringsziekten.
Keurmerken: CBF/ANBI
Geefmogelijkheden: Fonds op naam en geoormerkt
IBAN: NL70INGB0000002737 
gerelateerde items