Ministerie over opschorten SBOS: 'We hebben de juiste wegen bewandeld'

18 augustus 2011
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTERDAM (18 augustus) - Organisaties die hun aanvraag voor de nieuwe subsidieronde van Subsidiefaciliteit voor Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking (SBOS) al hadden ingediend voordat staatssecretaris Knapen op 5 augustus in de Staatscourant het subsidieloket onverwachts per direct opschortte, zullen alsnog in behandeling worden genomen, zo schrijft Vice Versa. Het gaat daarbij om slechts twee organisaties.


Geen onbehoorlijk bestuur

Het ministerie ontkent dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, vanwege het late tijdstip van bekendmaking van het opschorten van de SBOS-regeling: "We hebben de juiste wegen bewandeld en de regels die daarvoor geldig zijn, namelijk afkondiging van het besluit zodra dat technisch mogelijk is."


Inhoudelijke argumenten

Wetenschapper en draagvlakdeskundige Lau Schulpen van de Radboud Universiteit Nijmegen is teleurgesteld in de beslissing. "Er zijn inhoudelijke argumenten nodig bij de aankondiging van zo'n besluit. Ik vraag me af welke discussie er is gevoerd binnen het Ministerie. Dat zou ik graag openbaar willen zien. Welke afwegingen zijn er gemaakt? De afgelopen jaren leek draagvlak een belangrijk onderwerp te zijn in het beleid, dus waarom wordt het nu geschrapt?"


Financiële consequenties

De financiële consequenties van het opschorten van de SBOS-subsidieregeling zijn inmiddels ook duidelijk. In de beleidsbrief Modernisering Draagvlak van oud-minister Bert Koenders werd voor SBOS tussen 2011 en 2014 een bedrag uitgetrokken van 19 miljoen euro per jaar. Knapen nam dit besluit over, maar trok daar jaarlijks 5 miljoen euro vanaf, zodat de organisatie voor 14 miljoen per jaar in de boeken stond. Dit jaar heeft SBOS al 27 miljoen uitgegeven door het honoreren van 35 kortlopende projecten en 31 meerjarenprogramma's. "Nu er in 2011 al 27 miljoen is toegekend, zou je ook kunnen zeggen dat de ruimte voor 2012 zo goed als op is", zegt een woordvoerder van Knapen.


900 miljoen bezuinigen

De woordvoerder benadrukt dat het om een bezuinigingsmaatregel gaat en de opschorting geen inhoudelijke oorzaak heeft. Voor volgend jaar zal Knapen 900 miljoen euro moeten bezuinigen. Op Prinsjesdag zal duidelijk worden hoe Knapen van plan is dit te gaan doen.